La Unió denuncia una segona detecció de maduixes amb hepatitis A procedents del Marroc

És el segon cas en només nou dies, per la qual cosa l'organització ha reclamat que "es garantisca la seguretat sanitària"

Imatge d'arxiu de maduixes
Imatge d'arxiu de maduixes / Europa Press

La Unió Llauradora i Ramadera ha explicat que s'ha detectat un nou enviament de maduixes procedents del Marroc amb hepatitis A, en el que suposa el segon consecutiu en només nou dies, per la qual cosa l'organització ha reclamat que "es garantisca la seguretat sanitària".

El RASFF, sistema d'alerta ràpida per al control d'aliments i pinsos a la Unió Europea, va publicar el divendres 15 de març una nova alerta per la presència d'hepatitis A en maduixes del Marroc, segons ha indicat l'organització agrària en un comunicat. La notificació emesa qualifica la presència d'aquest virus com a risc seriós i potencialment greu.

Aquest nou rebuig en frontera se suma al ja detectat amb les mateixes característiques el 5 de març, denunciat per AVA-Asaja.

La Unió ha assenyalat que no es pot posar en risc la salut dels consumidors europeus, i per això ha d'informar-se la ciutadania sobre els controls que s'efectuen als productes importats de països tercers i en aquest cas a les maduixes que procedeixen del Marroc.

"Sospitem que únicament es fan controls i inspeccions aleatòries i, per tant, descobrir una malaltia o una plaga és com una loteria", ha advertit el secretari general de la Unió, Carles Peris.

Després de la primera detecció, el Ministeri d'Agricultura del Marroc va rebutjar categòricament "els rumors i les informacions falses" respecte de la presència del virus de l'hepatitis A en les maduixes marroquines.

No obstant això, la Unió ha lamentat que a aquest primer cas ja s'ha sumat una nova detecció amb hepatitis A i risc greu per a l'autoritat d'alertes europees, per la qual cosa "ja no es tracta d'una situació aïllada i puntual".

Per això, Peris ha reclamat "més coherència en les polítiques de la UE i les que s'apliquen als productes importats i unes clàusules espill perquè hi haja igualtat en les condicions imposades als agricultors de la UE i als que produeixen fora del territori comunitari".

També et pot interessar

stats