AVA-Asaja denuncia els "interessos comercials" de la UE després que haja rebaixat l'alarma sobre maduixes importades amb hepatitis A

"Sabem que la UE està disposada a sacrificar els seus agricultors, però fins a quin punt també està disposada a posar en risc la salut dels consumidors?", ha denunciat Cristóbal Aguado

Unes cistelles de plàstic amb maduixes, en una imatge d'arxiu
Unes cistelles de plàstic amb maduixes, en una imatge d'arxiu / Europa Press

El president de l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja), Cristobal Aguado, ha criticat que la Comissió Europea "ha rebaixat l'alarma" per la detecció de maduixes procedents del Marroc amb hepatitis A. Per al representat agrari, la decisió prova que a "Brussel·les hi ha molts interessos comercials" relacionats amb les importacions de tercers països, que connecta també amb l'exigent legislació mediambiental als productors europeus que no s'exigeix al producte forà.

"Sabem que la Unió Europea està disposada a sacrificar els seus agricultors, però fins a quin punt també està disposada a posar en risc la salut dels seus consumidors?", s'ha preguntat en un article d'opinió remés als mitjans de comunicació, després que l'associació fera pública aquesta setmana una notificació emesa en el portal comunitari RASFF (Rapid Alert System Feed and Food) que alertava de "presència d'Hepatitis A en maduixes del Marroc importades a Espanya.

Aquesta fruita va entrar pel port d'Algesires a mitjan febrer i no va ser fins al 4 de març quan el Sistema d'Alertes de la Comissió Europea RASFF ho va notificar en el seu portal, un retard que també ha criticat Aguado. Considera que la causa "més probable" de la contaminació de les maduixes és que "les explotacions es reguen amb aigües fecals".

Aquesta alerta "està en boca de metges i consumidors, perquè representa un perill per a la salut pública", però "si AVA-Asaja va ser la que va donar l'avís d'alarma és perquè els agricultors estem farts de la competència deslleial i dels sistemàtics incompliments per part de les importacions agràries procedents de països tercers. No en va, el sistema RASFF detecta cada vegada més alertes en tota mena de productes forans, com taronges d'Egipte i Turquia, arrossos asiàtics, hortalisses, carns, etc.", escriu Aguado en l'article.

El representant dels productors agrícoles valencians considera que si la Unió Europea "únicament actuara en defensa de l'ecologisme" en instaurar les normatives, "com intenta vendre, totes les exigències mediambientals que imposa a les produccions europees també les imposaria al que ve de fora". "Però davant d'una alerta tan preocupant com la de les maduixes marroquines, la Comissió ha rebaixat l'alarma declarant que la cosa no és tan greu", ha postil·lat.

Aguado creu que després de la detecció d'aquest cas "no passarà res" i continuarà la "barra lliure per a les importacions". "Alguna cosa fa pudor en la política agrària. I, si no reaccionem, les conseqüències no les pagarem només els agricultors, sinó tots i cadascun dels europeus", ha advertit abans de recomanar als consumidors que mengen fruites i hortalisses espanyoles: "La nostra economia i la nostra salut ho agrairan", ha explicat.

També et pot interessar

stats