Aguirre demana intensificar els controls a ports d'entrada i d'origen davant d'amenaces de plagues com l'HLB

El conseller defensa "traure l'agricultura" dels tractats comercials de la UE i creu que seria "molt greu" que es firmara l'acord de Mercosur

El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Comunitat Valenciana, José Luis Aguirre
El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Comunitat Valenciana, José Luis Aguirre / Rober Solsona (Europa Press)

El conseller d'Agricultura, Pesca i Ramaderia, José Luis Aguirre, ha reclamat al govern central que "es controlen les fronteres adequadament" amb més inspeccions en ports d'entrada i d'origen.

L'objectiu és que no entren plagues com la del cotonet de les Valls, que va arribar des de Sud-àfrica a València, o "amenaces molt més greus" com l'HLB, el vector del qual més nociu està present a Xipre, "absolutament descontrolat" i "podria portar una plaga que acabaria amb la citricultura tal com l'entenem, especialment a la Comunitat Valenciana".

Aguirre, en una entrevista a Europa Press, ha criticat les polítiques de Brussel·les basades en la "defensa a ultrança del mediambientalisme" i ha exposat algunes línies de treball que té obertes la conselleria per a intentar protegir la rendibilitat de les explotacions agràries.

"Donar prioritat a la collita nacional"

Així, ha destacat la reforma de la llei d'estructures agràries i la reconversió varietal, tot això en un context en el qual s'ha de "donar prioritat a la collita nacional" enfront de l'entrada de productes de països tercers, que suposa alhora una competència "deslleial" i un risc per a l'entrada de plagues.

En concret, Aguirre ha explicat que des de la conselleria estan "molt preocupats" per l'HLB i que els investigadors han viatjat a Xipre per a buscar un paràsit del vector que puga controlar-lo.

Però "la lluita biològica contra la diaphorina no és prou efectiva i el que hem de fer és posar totes les mesures que siguen necessàries per a impedir que entren productes infectats. Si ens porten el vector, prompte o tard vindria amb seguretat el bacteri i podria ser un problema molt greu", ha apuntat.

Intensificar les inspeccions

Després de la detecció de maduixes infectades amb hepatitis A a Espanya procedents del Marroc, Aguirre ha defensat que "s'han d'intensificar" les inspeccions.

"No és per tirar pilotes fora, però qui té les competències és el govern central i ha de fer tots els possibles perquè no arribe ni tan sols als nostres ports el material infectat que ve de països tercers. Que s'haja detectat en les maduixes vol dir que hi ha inspeccions i que funcionen, però ens fa por que no en siguen suficients", ha afegit.

Amb la quantitat d'alertes que venen des de països com el Marroc, haurien de revisar-se els tractats comercials de la UE amb països tercers i fins i tot suprimir-se, encara que fora temporalment, mentre no es constate que les coses es fan bé ací

En concret, el conseller ha defensat que s'exigisquen inspeccions als ports d'origen i s'intensifiquen als d'entrada, i ha posat d'exemple el model dels Estats Units, els inspectors del qual controlen les importacions espanyoles en inspeccions que han de pagar els productors espanyols.

"Traure l'agricultura dels tractats comercials"

Aguirre considera que, amb "la quantitat d'alertes que venen contínuament des de països com el Marroc, haurien de revisar-se els tractats comercials de la UE amb països tercers i fins i tot suprimir-se, encara que fora temporalment, mentre no es constate que les coses es fan bé ací".

De fet, ha apuntat que "potser hauria de traure's l'agricultura" de les negociacions d'aquests acords. "No podem carregar-nos el nostre sector primari europeu perquè aquells països puguen exportar i comprar llavadores o cotxes", ha asseverat.

En concret, ha opinat que firmar l'acord amb Mercosur "tal com està ara mateix" seria "tremendament perillós per a l'economia i la sostenibilitat de la nostra agricultura". També ha defensat que el port de València "replantege" les bonificacions als productes com ha fet el de Castelló.

La conselleria demana al ministeri que active el fons de reserva de crisi de la PAC

Aguirre ha assenyalat que la Conselleria d'Agricultura ha demanat al ministeri que active el fons de reserva de crisi de la PAC com l'any passat per a fer costat als cultius més afectats per la sequera i la pujada de costos i que arribe als cultius que "van quedar oblidats" en aquestes ajudes l'any passat, com l'olivar i la vinya.

"En el cas que no fora suficient, nosaltres hem previst una ajuda complementària, que evidentment no pot ser comparable amb aquella pels recursos que tenim", ha indicat.

També et pot interessar

stats