Aguirre alerta que les importacions de taronges d'Egipte s'han disparat un 105% al gener respecte del 2023

El conseller d'Agricultura destaca que les inspeccions de magatzems de cítrics per part de la Generalitat s'han incrementat "un 375%" i exigeix al govern més control als ports espanyols

El conseller d'Agricultura aquest dilluns
El conseller d'Agricultura aquest dilluns en la comissió d'Agricultura de les Corts / À Punt NTC

El conseller d'Agricultura, José Luis Aguirre, ha alertat que les importacions de taronges d'Egipte a la Unió Europea han augmentat fins a un 104,7% el gener passat respecte al mateix mes del 2023. Un fet que ha relacionat amb la falta de producció a Espanya, amb els conflictes al mar Roig i amb les noves produccions a la ribera del riu Nil per un "efecte crida".

Davant d'aquesta situació, Aguirre ha garantit que les inspeccions de magatzems de taronges per part de la Generalitat s'han incrementat "un 375%" i ha exigit al govern més control als ports espanyols. Alguna cosa que traslladarà aquesta vesprada al ministre Luis Planas en el Consell Consultiu de Política Agrícola per a Assumptes Comunitaris.

Així ho ha exposat en una compareixença en la comissió d'Agricultura de les Corts, a petició de Compromís, sobre les importacions de taronges egípcies i els seus efectes en l'agricultura valenciana.

Aguirre ha denunciat que "la Unió Europea ha començat l'any important 51.000 tones de taronges, de les quals 45.000 tones d'Egipte", unes xifres davant de les quals ha mostrat el seu suport a les demandes de les organitzacions agràries valencianes.

No és possible oferir un preu digne als nostres agricultors quan la taronja d'Egipte entra a Europa a 45 cèntims el quilo i ja confeccionada i seleccionada. José Luis Aguirre - Conseller d'Agricultura

"No és possible oferir un preu digne als nostres agricultors quan la taronja d'Egipte entra a Europa a 45 cèntims el quilo i ja confeccionada i seleccionada", ha asseverat, com va traslladar la setmana passada a Brussel·les al comissari europeu Janusz Wojciechowski.

Lamenta que l'agricultura "es tracte com a moneda de canvi en els tractats comercials" de la UE

En aquesta línia, el conseller ha lamentat que l'agricultura "es tracte com a moneda de canvi en els tractats comercials" de la UE i ha advertit sobre l'entrada de plagues. També ha advocat per la possibilitat de crear una llei de cadena alimentària a escala europea. "Falten mesures contundents per part de la Unió Europea", ha constatat.

Enfront dels dubtes de Compromís respecte al treball del Consell per a frenar aquestes importacions, ha recalcat que "els tractats comercials es firmen a Brussel·les i els controls dels ports els decideix el Ministeri".

Pagament de les ajudes de la PAC

D'altra banda, sobre el retard en el pagament de les ajudes directes de la política agrària comuna (PAC) el 2023, Aguirre l'ha atribuït a l'"enrevessat" sistema de presentació de sol·licituds, que segons ell va provocar que fins al 75% de les sol·licituds registrades a la Comunitat Valenciana tingueren errors greus.

Així i tot, ha assegurat que a la fi del 2023 es van pagar parcialment més de 35.000 sol·licituds de les quasi 41.000 presentades per uns 37,5 milions d'euros. "Al principi de febrer ja s'havien pagat més de 54 milions, un 61% més que l'any anterior", ha afegit, per a enlletgir a l'oposició que intenten "enganyar l'agricultor" amb les seues crítiques.

Si necessiten més ajudes, poden preguntar al rei Mohammed VI, perquè no van mostrar el mateix interés amb les ajudes de 115 milions de la Unió Europea per al Marroc, aprovades en 2022 per a donar suport a l'agricultura d'aquest país.

Per contra, ha garantit que la Generalitat vol que les prestacions arriben a tots els sectors i ha replicat a l'oposició que "si necessiten més ajudes, poden preguntar al rei Mohammed VI, perquè no van mostrar el mateix interés amb les ajudes de 115 milions de la Unió Europea per al Marroc, aprovades el 2022 per a donar suport a l'agricultura d'aquest país".

Al marge de la PAC, en una altra intervenció sol·licitada pel PSPV sobre per què no s'han complementat les ajudes del Ministeri per a pal·liar les ajudes de la sequera i la guerra d'Ucraïna a determinats sectors, Aguirre ha assegurat que es va deure al fet que l'anterior govern del Botànic no va deixar cap partida pressupostada per a això.

L'oposició lamenta l'enviament de cartes

Per part de l'oposició, la diputada socialista Ana Besalduch ha retret al conseller que es dedique "a enviar cartes en lloc de gestionar" mentre "el Consell desmantella les polítiques d'agricultura i ramaderia".

Paula Espinosa (Compromís) ha lamentat que els agricultors encara no tinguen totes les ajudes de la PAC, quan "ja haurien d'estar en la seua butxaca", i ha reclamat més explicacions del conseller en lloc de "passivitat i paraules".

També et pot interessar

stats