El camp desafia la prohibició de tallar les carreteres principals i les tractorades ixen de Sant Isidre, Villena i Planes

Una marxa de llauradors valencians i catalans talla l'N-340 a Vinaròs, mentre que una altra recorre les vies comarcals de la Plana d'Utiel

Els llauradors han llançat quilos de llimes a terra a Sant Isidre com a senyal de protesta pels baixos preus d'aquest producte
Els llauradors han llançat quilos de llimes a terra a Sant Isidre com a senyal de protesta pels baixos preus d'aquest producte / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
16 de febrer 2024 - 06:30 Actualitzat: 16 de febrer 2024 - 14:26

Les principals organitzacions agràries valencianes estan disposades a desafiar la prohibició del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) i de la subdelegació del govern espanyol. Ambdues institucions no autoritzaven el tall de dues de les principals artèries de les comarques del sud, l'autovia a Madrid i l'autovia a Múrcia, de manera que les organitzacions s'han concentrat des de primera hora del divendres, disposades a circular per les carreteres de les comarques del sud. En alguns punts, com Villena, ha acudit un ampli dispositiu policial, però finalment totes les marxes previstes en les comarques del sud (una partirà des de Sant Isidre, una altra des de Villena i una tercera des de Planes) han eixit per carreteres secundàries o paral·leles a les principals. Més al nord, una altra tractorada aconseguia tallar l'N-340 i a la Plana d'Utiel els vehicles agraris també han pres les carreteres comarcals.

Les marxes de les comarques del sud les havia convocades AVA-Asaja, La Unió Llauradora, Asaja Alacant, la Coordinadora Llauradora del País Valencià i la Unió de Xicotets Agricultors, amb el suport de les cooperatives agroalimentàries valencianes. En una d'elles, la de Sant Isidre congregava més d'un centenar de llauradors, que han tirat a terra vora 8.000 quilos de llimes com a protesta pels baixos preus que adquireix al mercat.

"Abocar les llimes ací perquè no tenen preu és un vertader crim, un defecte de la política europea, que és incapaç de posar mecanismes suficients per a estabilitzar el mercat i donar eixida i un preu digne als agricultors", ha dit el president d'AVA-Asaja, Cristóbal Aguado.

Amb accions com aquesta, i malgrat la prohibició administrativa i judicial, els llauradors han fet palés el seu malestar, que també han tret a les carreteres. Ramón Espinosa, secretari tècnic d'Asaja, assegurava en Les notícies del matí que les organitzacions se senten "agreujades" perquè creuen vulnerat el seu dret de reunió i manifestació.

A més, afegia que les organitzacions convocants s'han assabentat de la prohibició a través dels mitjans de comunicació, donat que no se'ls ha notificat la resolució judicial emesa pel TSJCV aquest dijous a la vesprada.

De fet, fins a Villena, per exemple, amb les primeres clarors del dia ja havien arribat agricultors de comarques veïnes. Era el cas de Juanjo Buigues, que cultiva raïm moscatell a Teulada. Acudia fins a Villena, a la crida dels sindicats agraris perquè assegura que no pot sostindre la situació. "Estem venent per davall de cost", assegurava a À Punt.

Ampli dispositu policial que s'ha desplegat a Villena, en el punt on s'han concentrat els llauradors
Ampli dispositu policial que s'ha desplegat a Villena, en el punt on s'han concentrat els llauradors / À Punt NTC

El mateix parer compartia Vicente Cuello, també agricultor de Teulada, qui resumia, també des de Villena, els tres principals problemes del camp: "Els productes fitosanitaris són cada vegada més cars, les limitacions fitosanitàries són cada vegada majors i la sequera d'enguany".

"Preus i massa papers" eren les principals reivindicacions d'Enrique Brotons, un llaurador que acudia a la concentració de Planes.

Llauradors que participaven en la protesta que partirà des de Planes aquest divendres
Llauradors que participaven en la protesta que partirà des de Planes aquest divendres / À Punt NTC

A més dels de les comarques del sud, els agricultors de la Plana d'Utiel-Requena també s'han organitzat per a eixir a les carreteres aquest divendres. Francisco Garijo, que té ceps i ametlers al terme d'Utiel, es preparava aquest divendres per a una marxa lenta per les carreteres comarcals. Els llauradors pretenen repetir aquestes tractorades per a visibilitzar les seues reivindicacions cada dimarts i divendres.

Diversos llauradors, concentrats a Utiel, per a participar en la marxa lenta per a visibilitzar les seues reivindicacions
Diversos llauradors, concentrats a Utiel, per a participar en la marxa lenta per a visibilitzar les seues reivindicacions / À Punt NTC

Al nord, els manifestants han tallat la carretera N-340 al Baix Maestrat, amb una tractorada conjunta entre llauradors de Tarragona i del nord de la província de Castelló. Han vingut des de Benicarló, Càlig o Vinaròs cap al punt de trobada, que és el riu Sénia.

Després, els tractors tenen previst circular amb una marxa lenta per l'N-238, que uneix Vinaròs amb Ulldecona, fins a arribar a l'entrada de l'autopista AP-7. Des d'allí, tornaran a Benicarló per les carreteres N-238 i N-340.

Els tractors han aconseguit tallar la nacional 340, a Vinaròs aquest divendres al matí
Els tractors han aconseguit tallar la nacional 340, a Vinaròs aquest divendres al matí / À Punt NTC

Amb les d'aquest divendres, serà l’onzé dia consecutiu en què els llauradors ixen a manifestar-se per les nostres carreteres. En el cas de les comarques del sud, a pesar de la resolució judicial, que modificava els itineraris de les protestes i les desviava cap a carreteres secundàries per a reduir l'afectació al trànsit, el sector no ha canviat els plans.

Asaja-Alacant, de fet, va emetre aquest dijous un comunicat en què assegurava que tenia intenció de mantindre l'itinerari inicial de la tractorada. Considerava la decisió "totalment arbitrària" i que ha sigut comunicada poques hores abans de les protestes "amb l'ànim desanimar la convocatòria, malgrat haver-se respectat els temps legals que exigia l'autorització corresponent".

Per tot això, tant aquesta organització agrària com el president de la Generalitat, Carlos Mazón, han exigit la dimissió del subdelegat de govern d'Alacant, Juan Antonio Nieves, "per no estar a l'altura del càrrec i per haver-se negat en rotund al fet que les organitzacions agràries expressen les seues reivindicacions amb normalitat", com apuntaven des d'Asaja.

També et pot interessar

stats