“Estem farts de la política agrària d’Europa i Espanya, ens està matant”

Centenars d’agricultors intenten traslladar a la delegada del govern espanyol les reivindicacions en la quarta jornada de protestes del sector agrari

Agricultors manifestant-se davant la delegació del govern espanyol a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

“Estem farts de la política agrària d’Europa i Espanya, els llauradors en lloc d’estar en una situació de privilegi [per estar en la Unió Europea], ens estan afonant i ens estan matant, perquè des del Marroc o des de Sud-àfrica s’estan important productes que no compleixen la normativa sanitària dels nostres productes”. Era el clam que verbalitzava el camp valencià, que expressava un jove llaurador de Godelleta, en la concentració a les portes de la delegació del govern de València, un dels punts fins on han acudit aquest divendres els agricultors en la que s’ha convertit en la quarta jornada de protestes dels llauradors.

A les portes del palau del Temple s’han concentrat agricultors vinguts des de la Foia de Bunyol, del Camp de Morvedre, els Serrans o la Plana d’Utiel, entre altres comarques. Era, novament, una protesta no oficial, però asseguren que amb la concentració volen fer visibles les protestes, com han fet al llarg de la setmana amb el col·lapse o el tall de grans vies, perquè s’ha arribat a un punt en què “no es pot viure dignament del camp”, com manifestava a À Punt, Voro Roig, un llaurador de l’Horta.

“Volem viure del nostre treball i subsistir del camp, però també volem que la gent sàpia el que consumeix, han de prendre consciència dels productes que arriben”, afegia Roig en referència a les importacions de països de fora de la Unió Europea que, segons denuncien, són en bona part culpables de l’escassa rendibilitat agrària de les explotacions espanyoles.

En la mateixa línia, José Cortés, un agricultor jove de la Foia de Bunyol, assenyalava que amb la concentració a les portes de la delegació del govern espanyol a València pretenien visibilitzar la problemàtica del sector primari, essencial per al manteniment de la societat.

L’enfonsament dels preus dels productes cultivats al camp valencià, la competència deslleial que atribueixen als productes de països tercers, la falta d’ajudes per la sequera o les exigències fitosanitàries són algunes de les reivindicacions que els agricultors que s’han concentrat aquest divendres volien traslladar a la delegada del govern, Pilar Bernabé, encara que no tenien cap reunió confirmada. "Només fan que ficar-nos, traves, traves i traves per a fumigar", denunciava un agricultor de Godelleta davant les càmeres d'À Punt.

Asseguraven que, si les seues reivindicacions finalment no eren escoltades, tenen la intenció de seguir amb les protestes durant els pròxims dies. La intenció inicial d’aquests llauradors era accedir fins a la plaça del Temple amb els seus vehicles, però en paralitzar-los la policia en les entrades a València, molts d’ells han optat per dirigir-se fins al centre de València amb altres mitjans.

També et pot interessar

stats