La sequera que pateix la Comunitat Valenciana des de setembre colpeja l’agricultura de secà i la ramaderia extensiva

La manca d’aigua dispara els costos de producció

Camp valencià afectat per la sequera en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

La Comunitat Valenciana arrossega una sequera pronunciada des del passat 19 de setembre. L'agricultura de secà i la ramaderia extensiva estan patint la falta de pluja amb uns costos de producció que cada vegada són més desorbitats. Per exemple les pastures fresques s'estan acabant i els ramaders han de comprar palla i pinso per a alimentar els animals. També la campanya del cereal es podria veure afectada per la falta d'aigua. En bona part de les comarques valencianes no ha plogut des de fa mes i mig i, desgraciadament, no sembla que la pluja estiga a prop, estem vivint un episodi càlid sense precedents per a aquesta època.

El meteoròleg d’À Punt Oratge, explica que des del 19 de setembre que no plou amb ganes i que, malgrat que els estudis diuen que les precipitacions tendeixen a concentrar-se més cap a la costa, enguany això tampoc està passant. 

Aquesta anomalia hídrica està causant problemes en l'agricultura i en la ramaderia extensiva. El cereal és un dels grans perjudicats. Els llauradors fa dues setmanes que en retarden la sembra perquè esperen una aigua que no acaba d'arribar, i el futur de 18.500 hectàrees de cereal depén de la pluja de tardor.

La sequera perllongada els té preocupats perquè si no plou no podran sembrar i encadenarien tres temporades de pèrdues, diu Pasqual Antonio García, llaurador.

La ramaderia és un altre sector que comença a patir la falta d'aigua perquè com que no hi ha pastures naturals, pateixen un increment de costos de producció desorbitat, en palla i en pinsos. A més han de comprar aigua que els porten en cisternes, cosa que té un increment de costos molt elevat, explica el secretari general de la Unió Llauradora i Ramadera, Carles Peris.

Normalment, des de principi d’octubre baixen molt les freqüències de reg perquè al final acaba plovent i baixen les temperatures, indica Peris, però enguany la sequera és tan gran que a les zones de regadiu estan augmentant la freqüència dels regs a quatre dies a la setmana.  

De moment els aqüífers es mantenen en nivells acceptables gràcies a les pluges de primavera, però els del sud d'Alacant, més xicotets i costaners ja estan començant a patir la falta de pluja.

També et pot interessar

stats