La sequera posa en perill la collita del cereal: "Així no es pot sembrar”

Després de dues temporades de pèrdues, els agricultors es troben ofegats

Tractor treballant a un camp de cereal / À Punt NTC

Si no plou en abundància les pròximes setmanes, la collita del cereal a la Comunitat Valenciana es perdrà. Amb la terra tan seca no es pot plantar i ja sumen dues setmanes de retard per culpa de la manca d’aigua. Incertesa en una collita crucial que ofega els agricultors després de dues temporades en pèrdues. “Veiem la terra molt seca, i així no es pot sembrar”, denúncia Pascual Antonio, llaurador, que veu com la poca previsió de pluja augmenta encara més la incertesa.

Per a salvar la campanya hauria de ploure, com a mínim, 70 litres per metre quadrat d'ací a final d'any. Ha plogut menys d'un 10% del que és habitual i la llavor necessita humitat per poder germinar, i és que aquesta seria la tercera campanya en pèrdues. 

L'any passat es va perdre el 90% de la collita. Això, afegit al fet que els costos de producció s'han triplicat i que molts han de pagar les lletres de la maquinària miren el cel amb angoixa. “Com demanarem ara abonaments i coses que ens fan falta, si no sabem si tindrem diners per a pagar”, explica Pascual.

Segons les organitzacions agràries Asaja Alacant i la Unió Llauradora, una gran quantitat d'explotacions es perdrien si no hi ha una bona collita. L'any passat, l'extensió de cereal ja es va reduir un 30%. Reclamen ajudes i més flexibilitat en els requisits per a rebre-les davant de situacions excepcionals, com aquesta. Estan en perill 18.500 hectàrees de cereals a la Comunitat Valenciana que depenen de la voluntat de l'oratge.

També et pot interessar

stats