La CHX demana al govern espanyol l'adopció de mesures excepcionals contra la sequera

L’informe de febrer estableix que els territoris Sénia-Maestrat, Palància - les Valls i Marina Alta estan en una situació d’escassetat d’aigua prolongada

La sequera afecta ja tota la conca del Xúqer
La sequera afecta ja tota la conca del Xúquer / À Punt NTC

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), dependent del Ministeri per a la Transició Ecològica, ha acordat aquest dimarts, en una reunió ordinària de la seua junta de govern, sol·licitar a l'executiu central que incloga la demarcació dins de l'àmbit per a adoptar mesures excepcionals contra la sequera. En concret, s'ha abordat el punt troncal de la sessió relativa a la “declaració de la situació excepcional per sequera extraordinària” en la totalitat de l'àmbit territorial de la demarcació.

La declaració prové de l'article 27 de la llei del pla hidrològic nacional, que estableix que la declaració la fa l'organisme de conca, tenint en consideració l'estat dels sistemes d'explotació i segons les dades del sistema global d'indicadors hidrològics del Ministeri relatiu a la sequera, segons ha informat la CHX en un comunicat.

D'acord amb l'informe mensual de febrer que fa seguiment dels indicadors de la sequera i l'escassetat, les unitats territorials Sénia-Maestrat, Palància - les Valls i Marina Alta estaven en una situació de sequera prolongada i, al mateix temps, en un escenari d'escassetat d'emergència, complint per això amb els requisits establits en l'article 92 del reglament de la planificació hidrològica, que desenvolupa la figura de la declaració de situació excepcional per sequera extraordinària.

L'estat de les tres unitats territorials persisteix en l'últim informe mensual de març del 2024 de seguiment de la sequera i l'escassetat. De la mateixa manera, es constata que les precipitacions registrades des de l'inici de l'any hidrològic en curs estan prop dels nivells mínims de la sèrie dels últims 33 anys.

Aquesta situació, segons la CHX, “previsiblement comportarà que els indicadors de sequera prolongada i escassetat evolucionen cap a una situació de major estrés hídric i, per tant, cap a un empitjorament a curt termini o durant el desenvolupament de la campanya de reg estival”. Per això, la declaració s'ha fet extensiva a la totalitat de l'àmbit territorial de la demarcació.

També et pot interessar

stats