Sant Rafel del Riu demana a la CHX l'obertura del pou de sequera, davant de l’escassetat d’aigua

L'embassament d'Ulldecona està per davall del 4% i els regants busquen alternatives, encara que més cares

L'embassament d'Ulldecona està per davall del 4% / À Punt NTC

L'embassament d'Ulldecona, a la Pobla de Benifassà, s'ha quedat sense aigua i ara part dels regants que depenen del seu cabal hauran de recórrer als pous de sequera. És el cas del municipi de Sant Rafel del Riu, al Baix Maestrat, que ja ha demanat a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer permís per a posar en marxa el seu pou, cosa que els fa fer front a un encariment del reg.

L'embassament està per davall del 4%. Les eixides estan tancades i únicament es manté el cabal ecològic del riu de la Sénia. Els regants de Sant Rafel ja han demanat a la Confederació l'obertura del pou de sequera. “El pou, a banda d’extraure de davall de terra, s’ha d’impulsar tres quilòmetres més amunt. Això necessita un grup molt potent que arriba a consumir 126 litres a l’hora i té un cost de 0,45 cèntims el metre cúbic”, explica el secretari de la Comunitat de Regants del municipi, Xavier Lluch Ávila.

D’aquesta manera, es regaran unes 300 hectàrees de Sant Rafel. En canvi, el municipi de Rossell no podrà fer-ho perquè no disposa d'aquesta infraestructura. Pasqual Broch Reverter, president de la Federació de Comunitats de Regants de la Comunitat Valenciana (Fecoreva), assegura: “Podran cobrir fins a un 30% de l’aigua que necessitarien hui dia. Per tant, s’ha de planificar que es fa, i ací les comunitats de regants sí que tenen la potestat de veure qui redueix l’aigua”. 

No podran fer noves sembres, únicament regaran, i amb restriccions, el que ja està plantat. La situació també és crítica a la veïna Ulldecona. “Dins del mal tenim dues captacions d'aigua subterrània per a reg d'auxili que estem condicionant per tal de posar en marxa un reg de suport. És una mesura de manteniment, però que ens donarà una tercera part de cabal necessari i una quarta part més de despeses. És a dir, quatre vegades més despeses, per a una tercera part d'aigua”, detalla el secretari de la Comunitat de Regants d'Ulldecona, José Manuel Queralt. Ara esperen el vistiplau de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per a regar d'emergència amb l'aigua del subsol.

També et pot interessar

stats