La CHX situa la Marina Baixa en alerta per escassetat d'aigua

Catalunya rebutja programar nous enviaments de vaixells carregats d'aigua des de Sagunt al juny i el juliol, per l'efecte beneficiós de les pluges i les restriccions aplicades

Un dels embassaments del Xúquer, en una imatge d'arxiu
Un dels embassaments del Xúquer, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
04 d'abril 2024 - 11:49 Actualitzat: 04 d'abril 2024 - 14:36

Les precipitacions de Setmana Santa han augmentat lleugerament les reserves hídriques valencianes, però les aportacions continuen sent insuficients per a compensar la sequera. La Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) ha afegit la Marina Baixa a les demarcacions en alerta per escassetat d'aigua en l'últim informe. Manté els sistemes Marina-Alta, Palància - Les Valls i Sénia-Maestrat en situació d'emergència i tres més en prealerta: Serpis, Vinalopó-Alacantí i Millars - Plana de Castelló. Aquesta última demarcació es considera en situació de sequera prolongada, juntament amb Palància - Les Valls i Marina Alta.

Amb la declaració de "sequera prolongada", la CHX indica la falta de precipitacions en un període concret "per circumstàncies excepcionals" o imprevisibles, mentre que amb la "d'escassetat d'aigua" es refereix a la manca de recursos hídrics per a atendre les demandes d'aigua previstes en una escala de quatre nivells: normalitat (absència d'escassetat), prealerta (escassetat moderada), alerta (escassetat severa) i emergència (escassetat greu).

Les situacions d'escassetat permeten activar mesures de compensació, dins del marc d'actuació establit en el Pla Especial de Sequeres, que pot adoptar la junta de govern de la CHX, la comissió permanent de sequera o a la comissió de desembassament en què es delegue, amb el suport de l'Oficina Tècnica de Sequeres.

Sequera i amenaça de restriccions en l'any més sec des del 1950

A les acaballes de febrer la CHX va situar tota la conca del Xúquer en situació "excepcional per sequera extraordinària" per la falta de precipitacions i va avançar la possibilitat de restriccions de regs agrícoles a partir de maig, si continuava el dèficit hídric.

La Comunitat Valenciana ha registrat l'inici d'any hidrològic més sec des d'almenys el 1950, quan començaren a homologar-se els registres. En el primer semestre d'aquest període (que comença a computar-se des d'octubre) les precipitacions han sigut un 69% inferiors a la mitjana, un nivell sense precedents: s'han acumulat 82,5 litres per metre quadrat quan el normal seria registrar-ne 262,3 l/m².

En gran part de la Comunitat Valenciana ha plogut menys del 50% del que sol ser habitual, un dèficit de pluges que supera el 75% en el litoral i situa el territori entre els més afectats per la sequera de tot Espanya, segons les dades de l'Agència Espanyola de Meteorologia.

El semestre és alhora el més sec i el més càlid des que hi ha registres, una calor anòmala que "ha afavorit els processos d'evapotranspiració i de pèrdua d'humitat del sòl i de la vegetació", segons la valoració d'Aemet.

Catalunya rebutja nous enviaments d'aigua de Sagunt al juny i el juliol

Amb tot, les precipitacions sí que han alleujat la sequera a Catalunya. Les últimes pluges, l'estalvi del 10% en el consum i l'increment de la dessalinització i la regeneració d'aigua no impediran mantindre les restriccions vigents, però evitaran que s'amplien durant l'estiu. El canvi de situació també fa innecessari, de moment, programar nous enviaments de vaixells carregats d'aigua al juny i el juliol des de la dessaladora Sagunt (Camp de Morvedre) .

La informació l'ha avançada en la roda de premsa posterior a la Comissió Interdepartamental de Sequera la portaveu del govern català, Patrícia Plaja, i el secretari del Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya, Josep Vidal. Actualment, les reserves de les conques internes estan al 17,14% i el sistema Ter Llobregat, que proveeix a l'àrea metropolitana de Barcelona i part de Girona, quasi al 18% (17,81%) de la seua capacitat.

També et pot interessar

stats