Obres parades, producte local garantit i tranquil·litat en el comerç: així evoluciona la vaga del transport

Els diferents sectors econòmics urgeixen el govern espanyol a trobar una solució que acabe amb aquesta situació

Mercavalencia, aquest dimarts
Mercavalencia, aquest dimarts / À Punt NTC

La vaga del transport continua aquest dimarts amb més organitzacions adherides. L'impacte és ben diferent per sectors. Les dificultats per a traslladar mercaderies estan fent que algunes indústries comencen a tindre problemes per a treballar amb normalitat i els hotelers alerten també que molts dels hotels en obres estan parats. Per contra, els aliments frescos estan garantits per la producció local, amb alguna excepció puntual en el peix, també afectat pel temporal.

La indústria, cada dia més afectada

La indústria, més dependent del transport de llarga distància per rebre components, és de moment una de les més afectades. Ford Almussafes va parar aquest dilluns en operacions de vehicles per la falta de subministraments i components. El transport portavehicles també està parat a tot Espanya i entre el 80% i el 90% de la producció no ix. Danone també ha advertit que pararà en 24 hores la producció de les seues plantes a Espanya (una d'elles a Aldaia), si la vaga no s'acaba.

Producte garantit en el xicotet comerç i els mercats municipals

En els xicotets comerços i mercats municipals el proveïment està garantit i en general no s'hi detecten problemes de subministrament, segons ha assegurat aquest dimarts la patronal Confecomerç. "Hi ha hagut algun tema puntual pel que respecta a la fruita, verdura, però s'ha solucionat buscant alternatives com l'augment de comandes a productors locals, per la qual cosa el subministrament no s'ha vist afectat", agrega Confecomerç.

La patronal també ha afegit que en l'apartat de carn, el producte està garantit igual que corts tradicionals (pollastre, porc, etc). I ha mencionat que s'estan detectant incidències en el peix, principalment el de platja, però fonamentalment a causa del temporal, que ha coincidit amb la vaga.

Tot i aquest impacte limitat, Confecomerç ha mostrat "preocupació per la prolongació" de la vaga "que dura ja molts dies" i ha urgit a cercar solucions immediates el govern espanyol "per a normalitzar aquesta situació".

Els supermercats demanen no acumular aliments

Els supermercats han registrat un increment del consum d'entre el 20 i el 25% en alguns productes en l'última setmana en comparació amb la mateixa setmana de 2021 a causa d'un comportament "anòmal" de sobreaprovisionament, i adverteixen que no és necessari arreplega aliments perquè no hi ha desproveïment.

"No hi ha problemes de proveïment, ni en la producció ni en la distribució, el que hi ha són problemes en el transport" que estan afectant més productes que venen del nord i del sud d'Espanya, com els lactis o determinades fruites, però que poden substituir-se per altres procedents d'altres llocs, encara que aquest reajustament pot alentir l'arribada d'aquests productes, ha ampliat el director de l'Associació de Supermercats de la Comunitat Valenciana (Asucova), Pedro Reig.

La incertesa està darrere d'aquest sobreaprovisionamient i de l'augment de preus, derivat de la guerra a Ucraïna i agreujat per la vaga del transport, que han fet pujar els preus un 5%.

El producte local garanteix el subministrament

Per contra, els productes frescos locals estan garantits als mercats. Així, Mercavalència ha deixat clar aquest dimarts que els compradors dels mercats municipals i de les botigues s'han emportat el producte habitual. La producció local de fruita i verdura continua subministrant els compradors, mentre que en peix disposen de gènere congelat i de piscifactoria i han registrat falta de producte fresc tant el que ve de Galícia com l'afectat pel temporal marítim.

En el mercat majorista s'ha registrat un gran moviment durant la jornada pel fet que, després de la setmana de Falles, les botigues i els mercats estan reposant el seu gènere, segons les fonts.

D'altra banda, el president de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, Emili Villaescusa, ha fet una crida aquest dimarts a la tranquil·litat enmig de la vaga del transport. Villasecusa ha coincidit que pot haver-hi "alguna falta de producte", però ha demanat que no s'ha de caure "en una situació de pànic" per a evitar mals majors.

Preocupació en el sector hoteler

La patronal hotelera Hosbec ha expressat la seua preocupació per l'impacte de la vaga en aquest sector. Hosbec assegura que "molts dels establiments que es troben en obres estan paralitzats per falta de materials des de fa dies i a partir del pròxim cap de setmana podem tenir problemes de subministraments de productes sobretot d'alimentació".

"Si no teníem prou amb una pandèmia, una guerra, una energia a preu d'or, sumem un conflicte amb el transport que tendeix a l'enquistament i que pot condicionar la nostra activitat a partir de la setmana vinent", agrega la patronal, que ha reclamat al govern una solució per al conflicte.

Les grans organitzacions de consum insten que acabe la vaga

Les organitzacions del gran consum (Aecoc, ACES, Anged, Asedas, Cooperatives Agroalimentàries i FIAB) han qualificat de "màxima urgència" posar fi a les parades del transport, que han qualificat de "problema d'Estat", al mateix temps que han advertit que el conflicte amenaça ja la producció i que perillen més de 100.000 llocs de treball.

Davant d'aquesta situació, la cadena de valor del gran consum –sector primari, indústria i distribució– ha demanat als convocants en un comunicat conjunt que deixen de "coaccionar" la resta de sectors, impedint el desenvolupament de la seua activitat. I han instat també el govern espanyol a "no perdre ni un segon en la concreció del pla d'ajudes al transport".

També et pot interessar

stats