Puig i els agents socials exigeixen limitar "com siga" els preus energètics i que els transportistes recapaciten

El president ha avançat que el ple del Consell aprovarà un paquet de mesures per a donar un "impuls decidit" a les energies renovables i reduir la despesa energètica

Reunió dels agents socials amb la Generalitat
Reunió dels agents socials amb el Consell / Generalitat

El president de la Generalitat, Ximo Puig, i els responsables dels sindicats UGT-PV i CCOO PV i la patronal autonòmica CEV han coincidit aquest dimarts a reclamar al govern i a Europa que limiten "com siga" l'escalada de preus energètics, a més d'instar els transportistes que s'han sumat als aturs que recapaciten i reprenguen el diàleg sense "confrontació".

Així ho han traslladat després d'una reunió per a compartir propostes de cara al document que Puig enviarà aquest dimecres a la vicepresidenta i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, per al pla nacional de resposta a la crisi que el govern aprovarà el pròxim 29 de març després del Consell Europeu dels dies 24 i 25.

Puig ha assegurat que les tres parts estan "absolutament d'acord" a limitar els preus energètics i buscar mesures per a fer costat als sectors afectats i a les famílies, ja que ha advertit que "una inflació desmesurada és el germen dels populismes i la insatisfacció col·lectiva". "Hem de tallar-ho com siga amb polítiques realistes estructurals i a curt termini", ha defensat.

En aquesta línia, ha remarcat que "el govern no ha renunciat en absolut" a limitar el preu de l'energia, sinó que "el que està en discussió és la manera de fer-ho", raó per la qual ha demanat que "Europa diga amb tota claredat que farà tot el necessari per a salvar les famílies europees".

En l'àmbit autonòmic ha avançat que el ple del Consell aprovarà pròximament ―desconeix si serà possible aquest divendres perquè estan esperant la resposta d'Espanya i la UE― un paquet de mesures per a donar un "impuls decidit" a les energies renovables i reduir la despesa energètica en l'administració, excepte en infraestructures essencials com les sanitàries o residencials.

Respecte a la vaga dels transportistes, Puig ha reclamat que els transportistes en atur s'incorporen al diàleg en el marc del comité nacional del sector, així com que les protestes siguen pacífiques. Així, encara que ha assegurat que empatitza amb aquests treballadors, ha fet una crida a parar "com més prompte millor" esta situació perquè afecta l'economia valenciana i "la confrontació no és la solució".

Els sindicats plategen ERTO

Per part dels sindicats, la secretària general de CCOO PV, Ana García, ha plantejat mesures com recuperar els ERTO o contindre el preu dels lloguers de locals i ha confiat que el pla nacional permeta "alleujar la situació actual de preus desbocats".

També ha posat l'accent en el fet que "no és una vaga de transportistes", sinó un atur organitzat per determinades plataformes del sector.

Ismael Sáez (UGT-PV) ha advocat per actuar sobre els preus energètics mitjançant una "cirurgia fina" en imposts, sense una rebaixa generalitzada, i que els ERTO siguen "l'última solució" i només de manera específica per als sectors afectats. Ha sostingut a més que "la solució més ràpida" podria ser una reducció de les retencions de l'IRPF per als ciutadans amb menors rendes.

Sobre la vaga ha coincidit a dir que els transportistes estan en el seu dret, però ha recordat que "estem en un estat de dret i cal complir les normes que imposa la convivència". "Cal tirar-los un cable, però en termes pacífics", ha resumit.

La CEV descarta un risc de desproveïment 

I de la patronal, el seu president, Salvador Navarro, ha exigit una posició europea en matèria energètica per a "calmar els mercats" i que "això no vaja a pitjor" i que els preus es limiten en tots els àmbits, tant en la llum com en el gas i el combustible.

Ha reiterat que "no és una vaga", sinó un atur organitzat, i ha demanat que els transportistes que s'hagen sumat deixen treballar el que és un sector transversal per a l'economia. A més, ha lamentat la "inacció" i la falta de "sensibilitat" del govern durant la setmana passada en considerar que ja podria haver-hi pres mesures.

Paral·lelament, el titular de la CEV ha rebutjat que hi haja un risc de desproveïment, encara que ha reconegut que hi ha perill ―"molt ha d'empitjorar perquè ho notem"―, i ha demanat als consumidors que compren racionalment. "La cadena logística no es trenca tan fàcilment", ha recalcat.

D'altra banda, ha descartat que l'economia valenciana estiga actualment en risc pel canvi de postura del govern amb relació al Sàhara Occidental, en donar suport al pla d'autonomia marroquina: "No hem detectat cap problema: les crisis diplomàtiques són un àmbit diferent de les relacions comercials".

També et pot interessar

stats