Múrcia aprovarà una baixada del 4,1% de l'IRPF autonòmic i estudia suprimir l’impost de patrimoni

El govern espanyol apunta a una harmonització fiscal, tot i que nega que siga una recentralització

Ple de l'Assemblea Regional de Múrcia / À Punt NTC

El govern murcià aprovarà aquest dijous la rebaixa del tram autonòmic de l'IRPF en un 4,1%, una mesura anunciada el mes de maig passat pel president autonòmic, Fernando López Miras.

A la fi de maig, quan López Miras va avançar que posaria en marxa aquesta mesura, va apuntar a una deflactació del 3,5% del tram autonòmic, una xifra que ha variat, apunten fonts de Presidència, per l'increment de la inflació en els últims mesos. La rebaixa s'aplicarà a la declaració de la renda del 2022 i se sumarà a la resta de deduccions autonòmiques que ja hi ha en vigor, una quinzena.

El govern autonòmic està estudiant també la supressió de l'impost de patrimoni, si bé la mesura no està encara ultimada, seguint l’estela dels governs populars de Madrid i Andalusia. 

El govern espanyol parla d’una harmonització fiscal 

El govern espanyol ha assegurat que intentarà que la reforma del sistema de finançament autonòmic incloga una harmonització de gravàmens entre les comunitats autònomes, per a evitar la competència a la baixa. Tot i això, nega que aquesta proposta supose una recentralització.

"No eixirà de la meua boca la paraula recentralització", ha subratllat el ministre d'Inclusió, José Luis Escrivá, després de la cascada de reaccions a les seues declaracions, quan va explicar que li agrada el model "australià", en el qual el govern de l'estat determina el volum de despesa per habitant necessari per a prestar els serveis i després es transfereixen els recursos a les regions.

Escrivá, en qualsevol cas, ha deixat clar als periodistes, que "la ministra d'Hisenda és la que ha de marcar la política en aquest àmbit" en l’executiu. I així ho ha fet de nou ella, María Jesús Montero, qui ha indicat que estan "explorant" que les "grans fortunes" aporten més a la recaptació i vol "harmonitzar" alguns impostos autonòmics per a evitar la "competència fiscal a la baixa" entre comunitats.

El PP fa bandera de les baixades d'impostos

Per la seua banda, el Partit Popular ha fet bandera de les baixades d'impostos, com la proposta per Moreno, davant d'un PSOE que titlla de "podemitzat" i a contracorrent de la socialdemocràcia europea.

"El PP porta en l'ADN la baixada d'impostos", ha reivindicat el seu coordinador general, Elías Bendodo, al Senat, mentre que Moreno, des de Sevilla, ha advertit al Govern d’Espanya davant "la temptació d'ingerir en l'autonomia fiscal" andalusa.

Diversos ministres han indicat que no volen una recentralització, encara que sí que pensen que cal harmonitzar alguns impostos, en la línia del que ha exposat Montero, però especialment han carregat contra la proposta andalusa. Un "regal fiscal" a 13.000 persones a Andalusia per 93 milions d'euros, l'ha considerada la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz.

El PPCV presenta una PNL per a imitar la reducció de la càrrega fiscal

També s’ha pronunciat sobre aquest assumpte el president de la Generalitat, Ximo Puig, que ha considerat que els impostos no poden ser "permanentment un mercadeig". Accepta una harmonització fiscal, sense recentralitzacions, i com a exemple posa que també a Europa s'estiga advocant per harmonitzar impostos en la Unió Europa. 

En contra de les declaracions de Puig i en la línia del seu partit en la resta de les comunitats autònomes, el Partit Popular de la Comunitat Valenciana ha presentat una proposició no de llei (PNL) amb una sèrie de mesures fiscals que elimina l'impost de successions i augmenta aquells que estan exempts en l'impost de patrimoni.

També et pot interessar

stats