La inflació es dispara al juny un 10,2%, xifra rècord des de l'any 1985

L'INE avança que l'IPC va créixer punt i mig des d'abril per l'encariment dels carburants i l'alimentació

Detall dels preus dels carburants a una gasolinera tancada des d'abril de 2020 prop del polígon Oliveral de Riba-roja (Camp de Túria)
Detall dels preus dels carburants en una gasolinera tancada des d'abril de 2020 prop del polígon l'Oliveral de Riba-roja (Camp de Túria) / À Punt NTC

L'índex de preus de consum (IPC) ha disparat la taxa interanual a juny fins al 10,2%, punt i mig per damunt de la xifra registrada a maig. És el nivell més alt assolit a Espanya des d'abril de 1985, segons les dades avançades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

La inflació encadena, per tant, tres mesos consecutius d'ascensos en taxa interanual —que compara el mes actual respecte del mateix mes de l'any passat—, després que a l'abril caiguera més de punt i mig de colp en comparació amb març, quan va repuntar fins al 9,8%. Les dades de l'IPC de juny del 2022 indiquen que els preus estan un 10,2% més cars que fa un any en aquest mateix mes però del 2021. 

És la primera vegada que se supera la barrera de dos dígits a tot Espanya, màxim d'aquesta crisi econòmica que ha esclatat arran de la guerra d'agressió contra Ucraïna i a pesar de les mesures que ha implementat el govern espanyol, entre altres el límit al gas per a la generació elèctrica i la bonificació als combustibles. Tot i això, al territori valencià ja es va superar aquest temut llindar el mes de març i caldrà esperar a les dades definitives de l'INE per a conéixer el comportament dels preus a escala autonòmica. 

L'evolució dels preus, en crescuda sense fre, s'ha degut principalment a l'encariment de la gasolina i el dièsel, més gran ara que el juny del 2021, i dels aliments i begudes no alcohòliques. Un escenari que contrasta amb l'estabilitat registrada l'any anterior. L'INE també assenyala l'increment dels preus dels hotels, cafés i restaurants, per damunt del 2021. 

La taxa general de l'IPC manté la senda alcista que va començar el març del 2021 i que només s'ha interromput dues vegades: al gener del 2022, quan es va relaxar quatre dècims fins al 6,1%, i l'esmentada baixada de punt i mig de l'abril passat, quan es va situar en el 8,4%. 

En declaracions a la Cadena SER, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assenyalat que la dada d'inflació demostra "la gravetat" de la situació derivada del conflicte bèl·lic a Ucraïna, així com "la idoneïtat" de les decisions preses per l'executiu i la necessitat de continuar treballant, especialment en el mercat elèctric des de l'àmbit europeu. El mandatari també ha apuntat que les mesures posades en marxa han evitat que la inflació siga "quatre punts" superiors a la xifra reportada per l'INE. 

Pel que fa a la inflació subjacent —índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics— es dispara sis dècimes, fins al 5,5%. Si es confirmara aquesta xifra, seria la més alta des d'agost de 1993, apunta l'INE.

I pel que fa a l'evolució mensual de la taxa, els preus de consum pujaren un 1,8% respecte del mes de maig, segons aquest indicador avançat.

També et pot interessar

stats