La inflació es dispara al març fins al 9,8%, la taxa més alta en 37 anys

L'augment de l'IPC interanual es deu a pujades generalitzades dels preus, entre els quals destaquen l'electricitat, els carburants i els aliments

Destaquen les pujades dels preus dels carburants, l'electricitat i els aliments
Destaquen les pujades dels preus dels carburants, l'electricitat i els aliments / Shutterstock

L'índex de preus de consum (IPC) ha pujat un 3% el març amb relació al mes anterior i ha elevat de colp la seua taxa interanual més de dos punts, fins al 9,8%, el seu valor més alt en 37 anys, concretament des de maig de 1985.

Amb la dada de març, l'IPC interanual encadena la seua quinzena taxa positiva consecutiva, segons les dades avançades publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

L'augment de la inflació l'IPC interanual de març fins al 9,8% es deu a les pujades "generalitzades" en la majoria dels seus components, entre les quals destaquen el repunt dels preus de l'electricitat, els carburants i els aliments i begudes no alcohòliques.

Els preus creixen un 3% en taxa mensual

En taxa mensual, l'IPC ha registrat al març un increment del 3% respecte a febrer, la seua major alça mensual en qualsevol mes des de 2002, quan es va canviar la metodologia d'aquesta estadística per a recollir millor l'evolució del mercat.

L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC de març el pròxim 13 d'abril.

La despesa en llet va augmentar un 50% en la primera setmana de vaga del transport

La despesa en llet i batuts va repuntar quasi un 50% durant la primera setmana de l'atur dels transportistes respecte a la mateixa setmana de 2021 en un mercat, el del gran consum, que continua creixent a un ritme del 10,7%, segons les dades de la consultora Nielsen.

Fonts d'aquesta consultora han assenyalat que durant la setmana onzena, això és, la que va arrancar el 14 de març i que va suposar l'inici de l'atur convocat per la Plataforma en Defensa del Transport de Mercaderies, el gran consum "ha mantingut un alt ritme de creixement afavorit pel temor al desproveïment".

Sánchez atribueix un 73% de l'IPC a la guerra

El president del govern, Pedro Sánchez, ha destacat que el repunt de la inflació al març al 9,8% interanual "és una mala dada" que afecta l'economia i la societat espanyola, i que és atribuïble a l'impacte de la guerra a Ucraïna.

"En un 73% s'explica pel preu desbocat de l'energia i els aliments no elaborats, tot això exacerbat per la guerra d'Ucraïna", ha afirmat durant la seua compareixença en el ple del Congrés.

Sánchez s'ha mostrat convençut que el pla nacional de resposta a la guerra, aprovat aquest dimarts en el Consell de Ministres per decret llei, permetrà "doblegar la corba de la inflació i estabilitzar el cost de la vida".

També et pot interessar

stats