Diverses protestes a la Comunitat Valenciana exigeixen frenar la 'històrica' pujada de preus de l'energia i la inflació

València, Elx, Alacant i Castelló han acollit concentracions per demanar la contenció dels preus i la protecció de l’ocupació i la ciutadania

Un grup de manifestants a València contra l'augment dels preus
Un grup de manifestants a València, contra l'augment dels preus / Fran Martínez

Sindicats, col·lectius de treballadors i partits polítics s'han concentrat aquest dimecres a València, Alacant, Castelló i Elx per a protestar per la pujada del preu de l'energia i els hidrocarburs i contra la inflació. Els manifestants han exigit al govern central que demane a la Unió Europea que hi intervinga, per a frenar la cadena "especulativa" dels oligopolis i protegir les famílies i els llocs de treball davant d'aquesta "nova crisi".

Les mobilitzacions s’han convocat a tot Espanya amb el suport de diversos col·lectius, com els sindicats CCOO, UGT, UPTA, Uatae, l’associació de consumidors Facua i la Confederació Estatal d'Associacions Veïnals (CEAV). A la Comunitat Valenciana han arrancat a Castelló, que ha acollit a les 11:00 hores una concentració a la plaça de les Aules.

A Alacant un centenar de persones han acudit a migdia a la plaça de la Muntanyeta d'Alacant. La secretària general de la UGT a l'Alacantí - les Marines, Yaissel Sánchez, ha assegurat que l’increment de preus “es tradueix després en la cistella de la compra, el preu de l'habitatge i en acomiadaments". Per la seua part, el secretari general de CCOO a l'Alacantí i la Marina, Paco García, ha recordat que la província d'Alacant és la que té els sous i les pensions "més baixos", al costat de la "major bretxa salarial".

Les protestes han començat a València a les 19:00 hores, on més d'un centenar de persones s'han concentrat a la plaça de l'Ajuntament portant pancartes amb missatges com "No a la pobresa energètica. L'energia és el teu dret, mobilitza't" i "Contindre els preus, protegir l'ocupació", entre altres.

El secretari general de la UGT-PV, Ismael Sáez, ha qualificat la inflació de “desaforada” i ha afegit que les conseqüències en la indústria “posarien en perill l'ocupació, i fins i tot l'estabilitat de la democràcia a Europa, una magnifica notícia per a Putin, una mala notícia per als ucraïnesos i una pèssima notícia per a la democràcia", ha explicat.

Per això, ha demanat "solucions" al govern central i a la Unió Europea, amb fórmules “que busquen l'equilibri en els costos de la crisi" i que assumisquen més les grans rendes, i s’ha posicionat contra una baixada d’impostos.

Per la seua part, la secretària general de CCOO PV, Ana García, ha desgranat les tres claus fonamentals que reivindiquen: la contenció dels preus, la protecció de l'ocupació i "protegir les condicions de vida de la ciutadania, que ja està patint notablement les conseqüències”.

També et pot interessar

stats