El govern espanyol estudia abaixar la fiscalitat dels productes més afectats per la inflació

Els tècnics d’Hisenda adverteixen que hi ha “poc o cap marge” per a abaixar impostos a aquests productes

Gasolinera en una imatge d'arxiu
Gasolinera en una imatge d'arxiu / Eduardo Parra (Europa Press)

El govern espanyol està obert a "revisar a la baixa la fiscalitat" dels productes més afectats per les elevades taxes d'inflació, entre ells els carburants, com a part del paquet de mesures que prepara per a fer front a l'impacte econòmic de la guerra a Ucraïna.

Així ho ha avançat aquest dilluns la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, qui ha declinat entrar en detall de quins sectors i productes poden ser objecte d'aquesta baixada perquè el propòsit de l'executiu és consensuar-ho primer amb agents socials i formacions polítiques.

Hisenda adverteix que hi ha poc marge per a abaixar impostos

Els tècnics del Ministeri d'Hisenda han advertit aquest dilluns en un comunicat que hi ha "poc o cap marge" per a abaixar els impostos als carburants, més enllà d'augmentar la devolució del gasoil bonificat emprat en l'agricultura i la ramaderia. Demanen que aquesta devolució siga transitòria, mentre dure l'escalada de preus, i tampoc veuen viable abaixar l'IVA tenint en compte el seu "enorme cost" associat.

En canvi, demanen que s'aproven incentius fiscals en l'impost de societats i en l'IRPF a la producció i ús d'energies substitutives del gas i combustibles derivats del petroli. En particular, se suggereix ampliar fins al 31 de desembre del 2023 la deducció per obres de millora de l'eficiència energètica d'habitatges en l'IRPF.

A més, ateses les reivindicacions dels transportistes, els tècnics també proposen valorar una baixada transitòria dels impostos que paguen.

També et pot interessar

stats