La inflació escala al març al 10,2% a la Comunitat Valenciana, el seu nivell més alt des del 1985

En l'increment de preus han tingut molt a veure l'electrictat, els carburants, els aliments i les begudes no alcohòliques

IPC
Dues dones compren pa en un supermercat / Europa Press

Els preus han pujat un 2,4% en la Comunitat Valenciana durant el mes de març respecte al mes anterior, mentre que la taxa interanual s'ha disparat fins al 10,2%, segons l'IPC de març. Una dada de dues xifres i per damunt de la mitjana espanyola, on l'increment de preus ha sigut del 9,8%, la dada més alta des de fa 37 anys.

L'IPC interanual encadena la seua quinzena taxa positiva consecutiva i des de principi d'any els preus han augmentat un 3,7%.

Evolució de l'IPC a la Comunitat Valenciana
Evolució de l'IPC a la Comunitat Valenciana / À Punt

Es confirma, per tant, la xifra que es va avançar a mitjan març. Per províncies, l'IPC més alt s'ha registrat a Castelló amb un augment de l'11,9%, seguida d'Alacant (10,5%) i València (9,7%).

En l'increment de preus han tingut molt a veure l'electricitat, els carburants, els aliments i les begudes no alcohòliques.

Segons les dades definitives publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), l'Índex de Preus de Consum (IPC) ha pujat a Espanya un 3% al març amb relació al mes anterior i eleva de colp la seua taxa interanual més de dos punts, fins al 9,8%, el seu valor més alt des del 1985.

Segons l'INE, la pujada de la inflació es deu al repunt dels preus de l'electricitat i del gasoil per a calefacció, els carburants per a vehicles personals, la restauració i els serveis d'allotjament, i a l'encariment generalitzat dels aliments.

En l'últim any, la calefacció, la llum i la distribució d'aigua s'han encarit un 68,3%, els olis han elevat els seus preus un 32,1% i el transport personal és un 19,3% més car pel cost més gran dels carburants. També registren alces de dos dígits els ous i la llet (un 11% més cars que fa un any) i la carn d'oví i el peix fresc i congelat, amb repunts del 10,1% en tots dos casos.

La taxa mensual creix un 3%

En taxa mensual, l'IPC ha registrat al conjunt de l'Estat al març un increment del 3% respecte a febrer, l'alça mensual més gran en qualsevol mes des del 2002, quan es va canviar la metodologia. Tirant la vista més arrere, el repunt de març és el més elevat des d'agost de 1977.

També et pot interessar

stats