La gasolina i el gasoil registren nous rècords històrics

Els preus es mantenen per damunt dels dos euros per litre i ja "s'han menjat" la subvenció dels 20 cèntims

El preu mitjà del litre de gasolina s'ha situat aquesta setmana en els 2,141 euros
El preu mitjà del litre de gasolina s'ha situat aquesta setmana en els 2,141 euros

El preu mitjà de la gasolina i del gasoil a Espanya ha registrat un nou rècord històric i es consolida per damunt dels dos euros per litre. A més, en els dos casos s'ha "menjat" ja la totalitat de la subvenció de 20 cèntims per litre que va entrar en vigor el passat 1 d'abril.

En concret, el preu mitjà del litre de gasolina s'ha situat aquesta setmana en els 2,141 euros després de registrar una pujada de l'1,13% respecte a fa set dies, segons dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea.

Aquest import mitjà inclou els impostos, però no reflecteix el descompte d'almenys 20 cèntims per litre, ja que hi ha descomptes superiors, depenent de la petroliera i de les promocions als clients fidelitzats.

Evolució del preu dels carburants
Evolució del preu dels carburants / À Punt NTC

Si es compta aquesta subvenció, el preu del litre de gasolina seria així ja quasi 12 cèntims més car que en l'última setmana de març (1,818 euros), abans que es començara a aplicar el descompte, amb el qual l'encariment registrat per aquest carburant des de llavors ha absorbit totalment l'ajuda.

En el cas del gasoil, el preu mitjà del litre ha registrat un increment del 3,64% en l'última setmana per a superar per segona setmana consecutiva el llistó dels dos euros (2,076 euros).

Així, en aplicar la rebaixa dels 20 cèntims per litre, el seu import seria uns tres cèntims superior al preu que marcava a finals de març (1,837 euros per litre).

Respecte a la mateixa setmana de fa un any, el preu mitjà del litre de gasolina s'ha encarit un 55,82%, mentre que en el cas del gasoil és un 67,68% més car, encara que sense tindre en compte la bonificació vigent actualment.

Entre un 33% i un 38% més cars des de la invasió d'Ucraïna

Des de la invasió d'Ucraïna per part de Rússia a finals del febrer passat els preus de tots dos combustibles s'han disparat més d'un 30%. En el cas de la gasolina, el percentatge d'augment s'eleva fins al 33% i el del gasoil al 38%.

Aquests preus es registren en un entorn de pujades constants del cru en l'actual context, marcat per la guerra a Ucraïna. Així, el barril de Brent, de referència a Europa, cotitzava aquest dijous per damunt dels 110 dòlars, mentre que el Texas americà s'intercanviava a un poc més de 104 dòlars.

El preu dels carburants depén de múltiples factors, com la seua cotització específica (independent de la del petroli), l'evolució del cru, els impostos, el cost de la matèria primera i de la logística i els marges bruts.

D'aquesta manera, l'evolució en la cotització del cru no es trasllada directament als preus de la gasolina, sinó que ho fa amb un decalatge temporal.

Per damunt dels nivells de la Unió Europea

Amb aquests nivells, el preu de la gasolina sense plom de 95 es manté a Espanya per damunt de la mitjana de la Unió Europea, situada en 2,036 euros el litre, així com de la zona euro, amb un preu mitjà de 2,095 euros.

En el cas del gasoil, el preu a Espanya també és superior al de la mitjana de la Unió Europea, que és de 2,031 euros, encara que està per davall del de la zona euro, amb un preu de 2,08 euros.

El nivell menor de preus finals respecte als països de l'entorn es deu al fet que Espanya, malgrat l'IVA als majors impostos i als gravàmens al biodièsel, continua comptant amb una menor pressió fiscal, en general, que la mitjana comunitària.

També et pot interessar

stats