L'excepció ibèrica comença amb la primera subhasta amb el preu del gas limitat

Els consumidors amb tarifes indexades al mercat majorista hauran de notar la reducció en la factura ja en aquest mes de juny

Bombetes en una imatge d'arxiu
Bombetes en una imatge d'arxiu

Comença a aplicar-se la coneguda com a "excepció ibèrica". Aquest dimarts té lloc en el mercat majorista ibèric de l'electricitat la primera subhasta amb el preu del gas limitat, una intervenció autoritzada i secundada per Brussel·les pionera a Europa i que busca rebaixar entre el 15 i 20% el preu de la llum per a més de deu milions d'usuaris a Espanya. El mecanisme pretén posar límit al preu del gas, que és el responsable que els preus de l'electricitat faça ja més d'un any que estan disparats. Els consumidors amb tarifes indexades al mercat majorista hauran de notar la reducció en la factura en aquest mes de juny.

El preu majorista és el que determina el terme de consum en la factura dels consumidors amb tarifa regulada o PVPC (la que tenen entre altres els beneficiaris del bo social elèctric). Aquests consumidors, juntament amb aquells que tenen contractes indexats al preu del mercat majorista, són els que notaran immediatament els efectes del límit al gas.

No obstant això, s'espera que la mesura també beneficie consumidors amb contractes fixos, sempre que aquests canvien o es renoven durant l'any de vigència del mecanisme, ja que en aquestes renovacions se sol prendre com a referència el preu del mercat.

Els consumidors amb contractes a preus fixos a llarg termini que vencen després de l'any d'aplicació de la mesura són els únics que no es veuran afectats.

A mitjan maig, el BOE va publicar el reial decret llei pel qual s'establia el mecanisme per a limitar el preu del gas per a la generació elèctrica a una mitjana de 48,8 euros per megavat/hora durant dotze mesos. Poc després, aquest mecanisme va rebre llum verda de Brussel·les.

Mecanisme vigent fins al 31 de maig de 2023

El preu de referència del gas durant els sis primers mesos d'aplicació del mecanisme, que estarà vigent fins al 31 de maig de 2023, serà de 40 euros el megavat hora, i anirà incrementant-se en cinc euros al mes a partir de llavors, per a acabar en 70 euros el megavat hora a fi que quan s'acoste el final de l'aplicació estiga pròxim a convergir amb la normalitat. Els productors d'electricitat amb cicles combinats seran compensats per la diferència entre el preu del gas natural en el Mercat Ibèric del Gas (Mibgas) i el límit establit pel govern espanyol.

La rebaixa del preu de la llum dependrà del preu del gas en Mibgas, encara que el Ministeri per a la Transició Ecològica espera que el valor mitjà majorista en els dotze mesos d'aplicació del mecanisme es quede en menys de 130 euros per megavat hora, enfront dels 213 euros que hi hauria sense aquest. Per comparar, el preu mitjà de l'electricitat aquesta setmana ha estat oscil·lant entre els 185 i els 195 euros MWh.

També et pot interessar

stats