Ursula Von der Leyen aposta per reformar el mercat elèctric europeu

La presidenta de la Comissió Europea ha apostat per una reforma que potencie fonts renovables “més eficients i barates"

Ursula Von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea
Ursula Von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea / Philipp von Ditfurth / Europa Press

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, s’ha pronunciat a favor d'una reforma del mercat elèctric europeu per a evitar que l'elevat preu del gas marque el preu del quilowatt, en considerar que es tracta d'un sistema que no està adaptat a la "realitat de les renovables dominants".

En el tancament del debat al Parlament Europeu, Von der Leyen ha apuntat que el gas, la font d'energia més cara actualment, "defineix tot el preu" en un sistema dissenyat fa 20 anys que "ja no funciona". 

La presidenta ha assenyalat que les renovables són hui les fonts "més eficients i barates", raó per la qual ha apostat per una reforma “gegantina”. Von der Leyen ha reconegut que “caldrà temps” per a adaptar el mercat de l'electricitat a les condicions actuals.

La seua postura a hores d'ara és molt diferent de la posició que manté la Comissió Europea des de fa un any. La comissària europea d'Energia, Kadri Simson, va defendre al desembre "l'actual model de preus, és la millor opció per als usuaris i negocis europeus". També difereix de l'opinió de l'Agència de Cooperació dels Reguladors de l'Energia, que en un informe publicat al maig defenia que el sistema actual funciona adequadament.

Espanya, a favor d’aquest canvi

Espanya, juntament amb França, Itàlia, Grècia, Romania i Portugal, ha sigut un dels països que més ha insistit en l'últim any a emprendre una reforma del mercat elèctric a la Unió Europea, en contra del criteri d'Alemanya, Països Baixos i set països més, a més de la mateixa Comissió.

Espanya i Portugal, en concret, van aconseguir que els estats membre acceptaren la possibilitat que se'ls permeta una "excepció ibèrica" per a intervindre el mercat de la península i limitar així el preu del gas en el mercat majorista, vist que constitueixen una "illa" energètica amb gran penetració d'energia de generació renovable.

També et pot interessar

stats