El govern espanyol aprova el límit al gas per a abaixar la factura elèctrica

Una reunió extraordinària del Consell de Ministres limitarà el preu del gas destinat a producció elèctrica a 48,8 euros/megawatt hora

Quina és la relació entre els preus de la llum, el gas i el petroli?
Quina és la relació entre els preus de la llum, el gas i el petroli?

El govern espanyol aprovarà aquest divendres, en una reunió extraordinària del Consell de Ministres, el mecanisme per a limitar el preu del gas destinat a producció elèctrica, que rondarà els 48,8 euros/megawatt hora (€/MWh) en els dotze mesos que estarà en vigor, segons el president de l'executiu, Pedro Sánchez.

"Suposarà una important protecció i un factor de predictibilitat, tranquil·litat i seguretat davant de possibles pujades en els preus internacionals de l'energia, en un escenari geopolític d'una enorme volatilitat", ha dit Sánchez aquest dijous en una jornada sobre fons europeus organitzada per ElDiario.es.

El passat 25 de març, els líders de la Unió Europea van reconéixer que tant Espanya com Portugal necessitaven un "tracte especial" per a gestionar els elevats preus de l'electricitat pel seu baix nivell d'interconnexió elèctrica amb la resta de la regió.

L'acord del Consell Europeu va obrir les portes a la denominada "excepció ibèrica", que va aconseguir salvar les reticències inicials de socis com Alemanya i els Països Baixos i que aspirava al fet que els dos països de la península Ibèrica pogueren adoptar mesures específiques a causa de la seua condició d'"illa energètica".

Des d'aquell moment, Madrid i Lisboa han treballat en una proposta conjunta, que inicialment consistia en un preu límit de 30 €/MWh per al gas destinat a generació elèctrica, amb l'objectiu d'alleujar el ral·li alcista en el mercat majorista de la llum, que repercuteix directament en la tarifa regulada o PVPC, a la qual estan acollits quasi onze milions de consumidors a Espanya.

Però les fluctuacions del gas, motivades pel ràpid increment de la demanda d'aquesta matèria primera després de la normalització de l'activitat econòmica en la postpandèmia i, ara, per la invasió russa d'Ucraïna, també han afectat en aquests mesos els consumidors industrials amb tarifes indexades al pool, el 80%.

Després d'un mes d'espera, Espanya i Portugal van anunciar, a finals d'abril, que havien arribat a un "acord polític" amb la Comissió Europea que incloïa l'aplicació d'un límit inicial de 40 €/MWh que s'estabilitzaria en quasi 50 €/MWh durant dotze mesos.

Una vegada rebudes les "cartes de conformitat" de Brussel·les el divendres passat, els governs de tots dos països han perfilat les últimes qüestions "contrarellotge" per a poder donar llum verda al mecanisme aquesta setmana mateixa, com ha insistit en les seues últimes intervencions públiques la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera.

El mecanisme, que permetrà reduir la factura entorn d'un 30% per a un consumidor mitjà amb tarifa indexada al pool, "tindrà vigència durant els pròxims dotze mesos, amb un preu mitjà garantit de 48,8 €/MWh, la qual cosa suposarà una important protecció" per als usuaris.

També et pot interessar

stats