El govern espanyol diu que abaixarà el preu de la gasolina, la llum i el gas el 29 de març

El Consell de Ministres aprovarà un reial decret amb mesures per a fer front a la inflació i les conseqüències econòmiques de la guerra a Ucraïna

Omplir un dipòsit mitjà de 55 litres de gasolina costa vora 72 euros i un de gasoil, 67
Imatge d'arxiu d'una gasolinera / À Punt NTC

El govern espanyol s'ha compromés a abaixar el preu de la llum, el gas i la gasolina el pròxim 29 de març davant la situació de crisi i inflació desencadenada per la invasió russa a Ucraïna. És aleshores quan el Consell de Ministres té previst aprovar un reial decret que arreplegarà una bateria de mesures emmarcades en el pla nacional de resposta a les conseqüències econòmiques de la guerra en l'est d'Europa.  

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha garantit aquest dimecres que tindrà lloc aquesta rebaixa dels preus en dues setmanes. Fins i tot, si no hi ha acord en el Consell d'Europa que tindrà lloc a Brussel·les el 24 i 25 de març, cimera que té previst abordar les mesures que els caps d'estat i de govern dels països comunitaris per a pal·liar la crisi. 

En una roda de premsa en el Congrés, Bolaños ha precisat que ara l'executiu estudia diferents "alternatives" per a poder dur a terme la reducció dels preus, amb l'objectiu de "protegir ciutadania i famílies". "Treballarem perquè el consens incloga els socis de la Unió Europea (UE) i, si no n'hi ha, el govern prendrà mesures igualment. Estem plantejant diferents fórmules, des d'ajudes de l'Estat, fiscals, fixar preus o establir un preu únic de l'energia de manera que es puga abaratir", ha explicat.

L'executiu és "plenament conscient" del que està costant omplir el depòsit de gasolina, pagar la factura de la llum i mantindre les cases calentes al país, ha assegurat el ministre. Per això abaixarà els preus dels tres serveis —ha garantit—, de la mà dels socis europeus i espera que també de la resta de forces polítiques.

El govern espanyol ha iniciat aquest dimecres una ronda de contactes amb els grups parlamentaris del Congrés per a explorar mesures de resposta a la crisi econòmica derivada del conflicte armat a Ucraïna i arribar a un "gran acord de país" abans d'aprovar el decret el 29 març. L'agenda l'ha encetada el PP i de manera contínua aniran fent reunions amb la resta de partits en els pròxims dies.

Paral·lelament, el president, Pedro Sánchez, comença aquest dimecres una gira per huit països per a consensuar una reforma del mercat energètic de la UE de cara a la cimera comunitària de la setmana que ve, amb l'objectiu de convéncer els socis europeus de desvincular el preu del gas del de l'energia elèctrica.

També et pot interessar

stats