Rússia i Ucraïna confirmen avanços en les negociacions: "L'acord està prop"

Aquest dimecres tornen a reunir-se les delegacions mentre continuen els atacs sobre Kíiv i altres ciutats del país

Una dona i un xiquet són evacuats d'un edifici residencial a Kíiv després d'un bombardeig
Una dona i un xiquet són evacuats d'un edifici residencial a Kíiv després d'un bombardeig / Reuters
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
16 de març 2022 - 11:20 Actualitzat: 16 de març 2022 - 15:12

Les converses de pau a Ucraïna comencen a tindre algun avanç. És el missatge en què coincideixen Kíiv i Moscou aquest dimecres, quan es compleixen tres setmanes des que va començar l'ofensiva russa al país veí. Ambdues parts de la contesa es mostren més optimistes que unes altres vegades pel que fa a la ronda de negociacions per a arribar a un cessament de les hostilitats que eventualment pose fi al conflicte. "Hi ha alguns avanços en diverses posicions, però no en totes. Avancem lentament", ha resumit l'assessor presidencial rus Vladímir Medinski.

Hi ha motius per a l'esperança, però això no impedeix a Moscou mantindre l'ofensiva. Segons fonts ucraïneses, els atacs s'han cobrat ja milers de víctimes civils, entre elles un centenar de menors.

Primer ha sigut el president ucraïnés, Volodímir Zelenski, qui ha confirmat en un nou vídeo publicat durant la matinada que el diàleg continuarà en els pròxims dies i que "les posicions en les negociacions sonen més realistes". El ministeri rus d'Afers Estrangers, Serguéi Lavrov, apuntava hores després que estan "prop" d'arribar a un acord amb Ucraïna sobre les garanties de seguretat. "Hi ha una sèrie de formulacions dels acords amb Ucraïna sobre l'estatut de neutralitat i les garanties de seguretat que estan a punt d'aconseguir-se", indica Lavrov en declaracions que arreplega l'agència russa Interfax. Prèviament, el responsable rus afirmava que el diàleg "no és fàcil", encara que "hi ha esperança per al compromís". 

Rússia i Ucraïna mantenen negociacions, que aquest dimecres entren en la sisena ronda, per a aconseguir un acord que acabe amb la invasió ordenada pel president rus, Vladímir Putin, el passat 24 de febrer. En aquests contactes, els dos últims celebrats per videoconferència, es tracten assumptes relacionats amb l'assoliment d'un alto el foc o l'estatus futur d'Ucraïna. Segons Rússia, el país no pot entrar en organismes internacionals com l'OTAN. "L'estatus de neutralitat (d'Ucraïna) s'està discutint ara seriosament en conjunció, per descomptat, amb les garanties de seguretat", ha precisat Lavrov.

Kíiv reclama un model de neutralitat propi

Segons el cap de la delegació russa, l'ajudant presidencial Vladímir Medinski, l'últim oferiment de Kíiv en les converses és que Ucraïna es convertisca en un estat neutral i desmilitaritzat similar a Àustria o Suècia, amb exèrcit propi però cap base militar estrangera. "S'està discutint tota una sèrie de qüestions relacionades amb la grandària de l'exèrcit ucraïnés, així com la preservació i el desenvolupament de l'estatus neutral d'Ucraïna", ha dit, segons arreplega l'agència russa RIA. 

Unes paraules que ha matisat posteriorment Mikhaïlo Podoliak, assessor de Zelenski i membre de la representació ucraïnesa en la negociació. "El model de neutralitat d'Ucraïna només pot ser ucraïnés", ha dit, descartant així emular els models austríac o suec, països que tenen exèrcit propi, però no pertanyen a l'OTAN. Podoliak ha reclamat també "garanties de seguretat clarament definides" per a Ucraïna perquè altres països es compromet a previndre possibles atacs: "Volem tindre un grup d'aliats realment poderós".

L'OTAN, per la seua banda,  reafirma el suport a Ucraïna i es proposa treballar per a adaptar-se a la nova realitat creada per la guerra. Els ministres de Defensa dels països membres s'han reunit aquest dimecres per a avaluar el desplegament de més forces i equips en el territori est de l'Aliança Atlàntica. El secretari general, Jens Stoltenberg, ha dit que s'han reforçat les fronteres orientals per a evitar que la guerra s'estenga fora d'Ucraïna.

Rússia segueix l'ofensiva

En paral·lel a les converses, el front bèl·lic continua pujant en crueltat mentre que l'evacuació de civils avança amb comptagotes. L'exèrcit rus ha tornat a bombardejar aquest dimecres alguns barris residencials de Kíiv, segons el servei estatal d'emergència ucraïnés, en uns atacs que han deixat almenys dues persones ferides. L'ofensiva a la zona ha provocat el col·lapse d'un edifici residencial de dotze plantes i la desfeta d'una altra construcció adjacent de nou pisos. Les ciutats d'Odessa i Zaporíjia, al sud, també han patit atacs en les últimes hores. El responsable militar de la segona, Oleksandr Starukh, ha denunciat en Telegram que per primera vegada els objectius de les forces russes eren civils. 

Durant les últimes hores, unes 20.000 persones han aconseguit eixir de l'assetjada ciutat de Mariúpol, en el sud d'Ucraïna, usant cotxes particulars a través del corredor humanitari obert per a evacuar la població, segons ha informat l'agència Interfax-Ukraine. És el contingent més gran de civils que ha pogut abandonar l'estratègica urbs, la més castigada per la guerra, després d'encadenar diversos fracassos per a establir rutes segures.

També et pot interessar

stats