Les negociacions entre Rússia i Ucraïna es reprenen aquest dimecres

Els primers ministres de Polònia, Eslovènia i la República Txeca es desplacen a Kíiv per a entrevistar-se amb Zelenski, mentre continuen els bombardejos i els refugiats superen els tres milions

El bombers tracten d'apagar un incendi en un edifici residencial destruït per projectils russos a Kíiv
El bombers tracten d'apagar un incendi en un edifici residencial destruït per projectils russos a Kíiv / Marko Djurica (Reuters)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
15 de març 2022 - 14:47 Actualitzat: 15 de març 2022 - 23:41

Les negociacions entre Rússia i Ucraïna es reprendran aquest dimecres, segons ha avançat en les xarxes socials un col·laborador del president ucraïnés, Volodímir Zelenski.

L'assessor de Zelenski, Mikhaïlo Podoliak, ha afirmat que, malgrat que persisteixen grans diferències entre les parts, encara és possible aconseguir un compromís.

"Seguirem demà. Hi ha contradiccions fonamentals, però estem ací per a intentar arribar a un compromís", ha anunciat Podoliak en el seu compte de Twitter.

Tres primers ministres europeus donen suport a Zelenski des de Kíiv

Els primers ministres de Polònia, Mateusz Morawiecki; de la República Txeca, Petr Fiala; i d'Eslovènia, Janez Jansa, han arribat a Kíiv per a entrevistar-se amb el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, i mostrar-li “el suport inequívoc de tota la Unió Europea a la sobirania i independència d'Ucraïna”. 

Després de reunir-se a Polònia, els tres mandataris han viatjat cap a Kíiv amb tren amb l'objectiu d'entrevistar-se amb Zelenski i el primer ministre el país, Denís Xmihal. El viatge havia sigut acordat prèviament en la cimera informal de Versalles en la qual els líders de la Unió Europea es van reunir divendres passat, segons fonts poloneses.

El portaveu del govern de Varsòvia ha confirmat també que, tant el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, com representants del govern dels Estats Units, estaven al corrent de la visita.

Corredor humanitari a Sumi

Al nord-est del país, el comité internacional de la Creu Roja tracta d'obrir un corredor humanitari per a evacuar la població civil de Sumi, una localitat de vora 270.000 habitants pròxima a la frontera russa que ha sigut bombardejada en diverses ocasions. Componen el comboi una trentena d'autobusos que es desplacen sense garanties, de moment, que l'operació no s'haja d'avortar per la represa dels atacs, com ha passat en diverses ocasions al sud, a la localitat de Mariúpol.

La xifra de refugiats supera els tres milions

La població civil ucraïnesa continua abandonant el país, que supera els tres milions de persones refugiades, el 90% dones i xiquets, segons ha informat l'Organització Internacional de les Migracions. 157.000 són nacionals d'altres estats als quals ha sorprés la guerra.

1,8 milions de refugiats es troben a Polònia, 263.000 a Hongria, 213.000 a Eslovàquia, 142.000 a Rússia i diverses desenes de milers més han arribat a Romania i Moldàvia, segons Acnur, que estima que, en cas de continuar el conflicte, la xifra de persones refugiades superarà els quatre milions i n'hi haurà 6,7 milions de desplaçats interns.

Tres periodistes morts i 35 ferits

Almenys tres periodistes han mort i altres 35 han patit ferides des del començament de la invasió, segons ha informat la comissionada de Drets Humans del Parlament d'Ucraïna, Liudmyla Denisova, que responsabilitza a les tropes russes dels fets: el corresponsal militar ucraïnés Viktor Dubtar (mort durant els combats prop de Mikolaiv), el càmera del canal de televisió ucraïnés Yevhen Sakun (mort en un atac amb míssils a Kíiv) i el periodista documental estatunidenc Brent Renaud (víctima en un tiroteig a Irpín).

Ucraïna també ha advertit que el periodista Oleg Baturin, que informava per al diari Novy Den des de la regió de Kherson —sota control rus— fa tres dies que està en parador desconegut. Organitzacions de drets humans han alertat de la possibilitat que haja sigut detingut per tropes de Moscou.

També et pot interessar

stats