Zelenski parla de negociacions més "realistes" amb Rússia: "Tota guerra acaba en un acord"

El president d'Ucraïna afirma que "es necessiten esforços" i temps perquè les decisions "siguen d'interés per a Ucraïna"

El president d'Ucraïna reunit amb el primer ministre txec Fiala, el primer ministre eslové Jansa i el primer ministre polonés Morawiecki a Kíiv
El president d'Ucraïna reunit amb el primer ministre txec Fiala, el primer ministre eslové Jansa i el primer ministre polonés Morawiecki a Kíiv / Reuters

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha afirmat en un discurs publicat aquesta matinada que les posicions en les negociacions amb Rússia per a arribar a un alto el foc són ara més realistes, però que encara es necessita temps perquè les decisions "siguen d'interés per a Ucraïna".

En el seu últim missatge, Zelenski ha confirmat que les negociacions continuen, que "és difícil, però important" negociar i que encara "es necessiten esforços" perquè "tota guerra acaba en un acord".

"Les reunions continuen. Segons m'han dit, les posicions en les negociacions sonen més realistes. No obstant això, encara es necessita temps perquè les decisions siguen d'interés per a Ucraïna", ha assegurat el president ucraïnés.

Les negociacions entre Rússia i Ucraïna es reprendran aquest dimecres i segons va dir en acabar el segon dia d'aquesta tercera ronda de negociació l'assessor de Zelenski, Mikhaïlo Podoliak, encara que continua havent-hi grans diferències entre les parts encara és possible arribar a un compromís.

Bàsicament, les negociacions busquen un alto el foc que permeta l'establiment de corredors humanitaris precisos i assegurances i, a partir d'ací, s'entraria en la part més política relativa a les qüestions que van motivar la invasió russa d'Ucraïna i la guerra, que va començar el passat 24 de febrer.

Les exigències de Putin

Rússia exigeix fonamentalment que Ucraïna renuncie a integrar-se com a membre en l'OTAN, que reconega l'annexió de Crimea (duta a terme el 2014) i que accepte la independència de les "repúbliques populars" de Donetsk i Lugansk, situades a la regió oriental ucraïnesa del Donbass i que han han sigut reconegudes per Moscou.

Respecte a l'ingrés d'Ucraïna en l'OTAN, en un missatge per videoconferència a líders dels països nòrdics i bàltics convocats a Londres pel primer ministre britànic, Boris Johnson, Zelenski va expressar el dimarts la seua frustració perquè, malgrat la presumpta política de "portes obertes", l'Aliança no ha admés com a membre al seu país.

Va dir Zelenski als líders bàltics que Ucraïna no té més remei que "acceptar" això, i va instar a buscar altres vies de col·laboració militar.

En el seu missatge gravat aquesta matinada, el president ucraïnés també va acusar Rússia de cometre "nous i evidents crims de guerra" i que eren tantes les bombes que els havien llançat els russos que "és impossible explicar-les".

Una visita històrica

Zelenski ha reconegut a més la importància de la visita a Kíiv dels primers ministres de Polònia, la República Txeca i Eslovènia: "Quan la nostra Kíiv és un objectiu per als invasors, és especialment important i especialment valent estar ací, al nostre costat, al costat dels amics. Així es demostra el lideratge".

Mateusz Morawiecki, Pietr Fiala i Janez Jansa es reuniren amb el govern ucraïnés anit en una ciutat en guerra després de viatjar en tren des de Polònia en un viatge que no havia sigut prèviament anunciat i amb el propòsit d'expressar el seu suport a Zelenski i a la població de l'assetjada capital ucraïnesa. El líder ucraïnés els va agrair "no tindre por" tot i "la brutalitat de l'agressió russa i el setge de la capital".

"Estan ací per a donar-nos suport i això és un pas molt gran i valent", va afirmar el president ucraïnés.

També et pot interessar

stats