Zelenski es resigna i demana als ucraïnesos que s'obliden d'una possible entrada a l'OTAN

El possible ingrés del país en l’Aliança Atlàntica és un dels motius que justifica Rússia per a la invasió

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, en una intervenció televisada
El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, en una intervenció televisada / Servei de premsa de la Presidència d'Ucraïna (Reuters)

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha reconegut aquest dimarts que el seu país no podrà entrar en l’OTAN. A través d’una videoconferencia amb la Força Expedicionària Conjunta del Regne Unit ha assenyalat que durant anys "hem sentit que les portes estaven obertes, però també que no ens hi podríem unir. Aquesta és la veritat i cal reconéixer-la", ha dit. L’ingrés del país en l’Aliança Atlàntica és un dels motius que justifica Rússia per a la invasió.

En aquesta conferència també ha participat el primer ministre britànic Boris Johnson i nou líders dels països bàltics i nòrdics. Amb tot, Zelenski ha demanat que s’intensifiquen les ajudes militars i ha criticat la "hipnosi" dels països de l’OTAN sobre una amenaça de tercera guerra mundial.

"M'alegra que la nostra gent ho comence a entendre i confien en ells mateixos i en els socis que ens ajuden", ha dit Zelenski, qui alhora ha demanat a aquests aliats que intensifiquen el volum d'assistència militar, especialment pel que fa a la flota aèria, informa Ukrinform.

Tanmateix, ha lamentat que si bé l'espai aeri ucraïnés necessita estar protegit "de la mateixa manera" que el cel de l'OTAN, "sempre hi ha un però" i ha criticat la "hipnosi" que hi hauria en el si de l'Aliança davant la possibilitat d'una "tercera guerra mundial".

"Ucraïna no demana que s'active l'article 5 del Tractat de l'OTAN. [...] Entenem que no formem part de l'Aliança", però ha remarcat que necessiten "nous formats d'interacció" i "garanties" de seguretat.

"Hem presentat una proposta perquè Ucraïna per si sola puga protegir el seu espai aeri i la seua gent. Els països que tenen frontera comuna amb Rússia haurien de pensar en com protegir-se i fem tot el possible per a obtindre defensa aèria i aeronaus", ha explicat.

"Tothom sap què és vital per a nosaltres, els avions", ha dit el president ucraïnés, que si bé ha reconegut que "hauria sigut difícil" respondre a l'agressió russa com fins ara sense l'ajuda que han rebut, Ucraïna "en necessita més".

També et pot interessar

stats