Sánchez inicia amb Croàcia i Eslovàquia una ronda de contactes per a consensuar una reforma energètica a Europa

El president espanyol busca aliats de cara al Consell Europeu i defensarà desacoblar el preu del gas del mercat elèctric per a frenar-ne l'encariment

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una imatge recent
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una imatge recent / I. Infantes (Europa Press)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, obri aquest dimecres una ronda de contactes amb huit països per a consensuar una reforma del mercat energètic de la Unió Europea de cara a la cimera comunitària que se celebrarà la setmana que ve. La idea del dirigent espanyol és convéncer els socis europeus de desacoblar el preu del gas del de l'energia elèctrica.

La gira s'obri amb Croàcia i Eslovàquia. Sánchez rebrà al migdia al Palau de la Moncloa el primer ministre croat, Andrej Plenkovic, i ja de vesprada arribarà a Bratislava per a mantindre una trobada amb l'homòleg eslovac, Eduard Heger. El dijous, 17 de març, es traslladarà a Bucarest per a entrevistar-se amb el primer ministre romanés, Nicoale Ciuca, i el divendres participarà a Roma en una reunió amb els primers ministres d'Itàlia, Mario Draghi; Portugal, Antonio Costa, i Grècia, Kyriakos Mitsotakis. Aquest últim participarà per videoconferència perquè està guardant quarantena per covid. La ronda de contactes seguirà a Berlín l'endemà, divendres 18, amb una reunió amb el canceller alemany, Olaf Scholz. Es tancarà dimarts, dia 22 de març, quan el president espanyol es veurà a Dublín amb el primer ministre irlandés, Micheal Martin.

Sánchez va anunciar divendres que farà aquesta gira durant la compareixença posterior a la cimera informal de la UE a Versalles (França). En la cita hi havia damunt la taula, entre altres qüestions, la necessitat d'adoptar mesures per a reduir la dependència energètica europea de Rússia. El cap de l'executiu espanyol considera clau per a això el Consell Europeu que se celebrarà a Brussel·les el 24 i 25 de març i vol arribar preparat, per això sondejarà els socis de la UE. 

Des de la Moncloa defensen que aquesta gira és molt important per a defensar la posició espanyola, avalada pels presidents autonòmics en la conferència celebrada a La Palma. La portaveu del govern, Isabel Rodríguez, remarcava aquest dimarts que el que pretén Espanya és donar resposta a la crisi energètica desacoblant els preus del gas dels de l'electricitat, fer compres centralitzades en els mercats majoristes i desplegar tant com siga possible les energies renovables així com les interconnexions d'energia amb Europa. 

En la cerca d'aliats que assumisquen la proposta espanyola, l'executiu veu més proclius Itàlia, Grècia i Portugal. Molt menys, en canvi, està Alemanya, que depén més del gas rus. Creuen, però, que les conclusions de la cimera de Versalles van en aquesta direcció i que el plantejament de Sánchez va cobrant força. Fonts de la Moncloa assenyalen, de fet, que la visita de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen a Madrid la setmana passada va precisament en aquest camí.

Sánchez ve reclamant la reforma del mercat energètic des de finals d'estiu passat davant l'augment de la factura elèctrica i, encara que hi ha hagut avanços en la resposta europea, considera que s'ha d'anar molt més enllà, més encara si tenim en compte les conseqüències de la invasió russa d'Ucraïna.

També et pot interessar

stats