Com comparar la tarifa de la llum en només un minut?

L'electricitat, que hui té un preu de 249,66 €/MWh, és set vegades més cara que fa un any

Factura de consum elèctric
Factura de consum elèctric / À Punt NTC

El preu de la llum dona un respir aquest dimarts, després de registrar una escalada sense precedents la setmana passada. El preu mitjà de l'electricitat en el mercat majorista fixat per a hui costarà de mitjana 249,66 euros per megawatt hora (€/MWh), la meitat del que es va abonar fa una setmana, quan va assolir el seu rècord històric de 544,98 €/MWh.

A pesar del descens amb el qual s'inicia la setmana, la llum és hui set vegades més cara que fa un any. En concret, en el tercer dimarts de març de 2021, el preu era de 34,51 €/MWh.

Davant d'aquest escenari, els usuaris poden plantejar-se si prefereixen triar una tarifa PVPC (preu voluntari per al xicotet consumidor), més coneguda com a tarifa del mercat regulat; o una tarifa del mercat lliure, que permet combinar també l’electricitat amb el gas. També poden dubtar si realment els convé continuar en la companyia que tenen contractada o passar-se a una que oferisca preus més barats (o fins i tot més cars). 

Per poder resoldre tots els dubtes del consumidor amb només un colp d’ull, la Comissió Nacional del Mercat de Valors inclou, des de fa pocs mesos, un codi QR en la factura elèctrica que permet comparar les ofertes del mercat. A través d’ell, els clients poden accedir a un comparador d’ofertes de gas i electricitat de la CNMC sense necessitat d’incorporar més dades. 

Només amb les funcions del telèfon o aplicacions com Google Lens, es pot llegir el codi QR, que es troba en algun dels fulls de la factura elèctrica. 

Codi QR en la factura de la llum
Codi QR en la factura de la llum / À Punt NTC

En llegir el codi, automàticament et redirigeix a un comparador que, segons el consum que cadascú té contractat, estableix quin seria el cost tant en el mercat regulat com en el mercat lliure. A més, en clicar al símbol de l’ull, es pot veure amb més detall quina és la tarifa amb una altra companyia. 

Comparador de preus del mercanisme regulat de la CNMC
Comparador de preus del mercanisme regulat de la CNMC / À Punt NTC
Comparador de preus del mercat lliure de la CNMC
Comparador de preus del mercat lliure de la CNMC / À Punt NTC

D’aquesta manera, els usuaris poden comparar quin és el seu consum amb el d’altres ofertes disponibles en el mercat i decidir quina d’elles s’adapta millor a les seues necessitats. Una altra manera de fer-ho és accedint al portal web del Consumidor del Comparador d’Ofertes d’Energia. A més, la CNMC també ofereix en el seu web un simulador de la factura de l’electricitat

També et pot interessar

stats