Com repercutirà el conflicte d’Ucraïna sobre les butxaques valencianes?

L’OCU calcula que la pujada de la factura de gas i de llum podria ser entre 79 i 222 euros mensuals, que se sumarien a les ja elevades factures del 2021

Un consumidor revisa la factura de la llum, en una imatge d'arxiu
Un consumidor revisa la factura de la llum, en una imatge d'arxiu / Efe

El conflicte d’Ucraïna es farà sentir en les butxaques dels valencians i les valencianes. La guerra tindrà un impacte en l’economia, derivat sobretot de la inestabilitat dels mercats i la pujada del preu dels subministraments d’energia, que arribaran fins a les factures de llum o gas, ja elevades en els últims mesos.

Des de l’Organització de Consumidors, l’OCU, apunten que al febrer el preu mitjà de l'electricitat en el mercat majorista s'ha mantingut pràcticament igual que al gener, encara que els últims dies del mes eixos preus s'han incrementat a conseqüència de la crisi provocada pels atacs a Ucraïna.

L’OCU recorda que la factura mitjana mensual de febrer és de 110,27 euros, un poc més alta que la de gener, però molt més elevada que la de l'any passat. “Assistim a la pujada més gran interanual en el preu de l'electricitat dels últims anys, 55 euros”, apunten des d’aquesta organització.

Tres possibles escenaris

Els experts d'OCU han fet un estudi sobre l'impacte de la crisi d'Ucraïna en el preu dels subministraments i com repercutirà en la factura energètica de les llars espanyoles.

En el primer escenari, es considera que el preu es manté en els nivells actuals, que ja són molt elevats (200 euros/MWh d'electricitat i 77 euros/MWh de gas). En el segon escenari, els preus s'eleven fins als màxims històrics mensuals del desembre passat per a l'electricitat i el gas (240 i 111 euros per MWh respectivament). L'últim considera que s'aconseguiren preus fins ara inèdits o pagats només en moments concrets.

Tenint en compte aquests càlculs, l’OCU estima que el sobrecost en la factura de gas i llum podria estar entre 79 i 222 euros mensuals, que se sumarien a les ja elevades factures del 2021. Això suposa un increment del 41% en l'escenari més positiu i del 109% en el més negatiu. En el pitjor dels casos, la factura del gas i l'electricitat podrien duplicar-se.

El subministrament de gas és un dels grans afectats en aquesta crisi, tant per la seua relació directa amb el preu del petroli com pel fet que una gran part del subministrament de gas prové de Rússia, per això, en cas de produir-se restriccions, les conseqüències podrien ser desastroses en moltes llars europees.

Els riscos de desproveïment són menors per a Espanya, que es nodreix fonamentalment amb el gas d’Algèria i mitjançant vaixells metaners, però això no impedeix que en situacions de crisi, els elevats preus i l'especulació posen en risc l'arribada d'aquests vaixells.

El gas ja ha pujat de preu. Si es manté com fins ara, la factura de gas, per a una llar amb calefacció que consumira uns 9.000 KWh/any seria 46 euros més cara cada mes, un increment del 77% sobre els 60 euros que és la mitjana de l’any passat. Si els preus se situen en els nivells del desembre passat, la factura mitjana s'incrementaria en 77 euros, i quedaria, per tant, en 137 euros mensuals. En el pitjor escenari, la factura mitjana s'elevaria a 196 euros al mes, és a dir, 136 euros d'increment respecte a la factura del 2021.

L'electricitat, encara més cara

El preu de l'electricitat en el mercat majorista depén del preu del gas, ja que directament o indirectament és aquesta matèria primera la que determina el preu final de l'electricitat.

La factura elèctrica mitjana durant 2021 ja va tindre un preu rècord de 79 euros, però el conflicte d'Ucraïna empitjorarà aquestes xifres: les llars espanyoles podrien pagar 112 euros al mes amb els mateixos preus mitjans d'ara, o bé afrontar una factura mensual mitjana de 127 euros si s'aconsegueixen els preus mitjans de desembre (240 euros/MWh). En un escenari de preus mensuals desconeguts i disparats, la factura ascendiria fins a 165 euros al mes, la qual cosa suposa un sobrecost de 86 euros.

Davant d'aquests increments, i units a la pujada del preu dels carburants, l’OCU insta el govern espanyol a adoptar mesures que suavitzen els efectes de la pujada del preu de l'energia, especialment en les llars més vulnerables. Proposa convertir en permanent la rebaixa de l'IVA i l'impost d'electricitat i adoptar algunes mesures semblants en el gas.

També et pot interessar

stats