Sagunt se situa com a punt estratègic per al subministrament de gas a la Unió Europea

L’economia europea busca alternatives que passen per la península Ibèrica per a no dependre energèticament de Rússia

La gassificadora de Sagunt podria abastir vora un 28% de la demanda de gas de tota Espanya / À Punt NTC

L'economia de mitja Europa, especialment el motor alemany, depén del subministrament energètic rus, sobretot del gas. De moment, Moscou no ha tancat l'aixeta, però l'amenaça existeix. Per aquest motiu, cada vegada són més les veus que reclamen buscar una alternativa gasista que, gràcies a la seua situació estratègica, passe per la península Ibèrica.

Actualment, està en funcionament el gasoducte Medgaz, que uneix Algèria i Almeria. Són quasi 800 quilòmetres, per on anualment arriben 8 milions de metres cúbics de gas, una xifra que es podria ampliar fins als 10 milions.

Des d'Almeria, i a través de tot el corredor del Mediterrani, discorre una de les moltes conduccions que travessen la Península. Aquest gasoducte passa per Montesa i Paterna, on hi ha dues estacions de compressions, i arriba fins a Hostalric, prop de la frontera amb França.

El potencial gasista espanyol es completa amb 6 de les 20 regasificadores que hi ha a tot Europa. Una d'aquestes centrals, que transforma el gas líquid que hi arriba en vaixell, és la de Sagunt, un enclavament que pot convertir-se en essencial per a la distribució de gas per la Unió Europea. Sis dels huit vaixells metaners descarregats ací procedien dels Estats Units. Fins fa poc de temps, el 50% del gas procedia d'Algèria i el 10% de Rússia.

De fet, la fàbrica de Sagunt ha treballat durant els dos primers mesos de l'any 2022 vora un 180% més que l'any anterior. Ella a soles podria abastir vora un 28% de la demanda de gas de tot Espanya, el país amb més regasificadores de tota Europa. Motius per a convertir Sagunt en un punt estratègic no en falten a Espanya: el preu del gas ha arribat a nivells prohibitius i cada dia Europa compra uns 700 milions d'euros en gas a Rússia.

També et pot interessar

stats