L'alça del gas per la guerra a Ucraïna arrossega la llum als 341,52 euros per megawatt hora

Es tracta del preu més alt d'enguany i el tercer més car de la història i multiplica per més de sis l'import que va marcar fa just un any (53,24 euros)

Una persona desconnecta un comptador de la llum / Bacho (Shutterstock)
Una persona desconnecta un comptador de la llum / Bacho (Shutterstock)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
02 de març 2022 - 14:12 Actualitzat: 03 de març 2022 - 10:47

El preu mitjà de l'electricitat en el mercat majorista s'ha disparat aquest dijous un 34,44% respecte a dimecres i se situa per damunt dels 340 euros per megawatt hora (MWh). Aquesta dada representa el tercer preu més car de la història i el preu més alt d'enguany.  Multiplica per més de sis l'import que va marcar fa just un any (53,24 euros).

El màxim anual es produeix en plena escalada en el preu del gas natural a conseqüència de la invasió de Rússia a Ucraïna. Així, aquest dimecres els contractes de futurs del gas natural negociats en la plataforma holandesa TTF han aconseguit momentàniament una cotització rècord de 194,72 euros/MWh.

En concret, el preu mitjà del pool per a aquest dijous serà de 341,52 euros per megawatt hora (MWh), uns 87,49 euros més car que dimecres, segons dades publicades per l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE).

Per trams horaris, el preu màxim de la llum ha sigut entre les 9 hores i les 10 hores d'aquest dijous, amb 400 euros/MWh, mentre que el mínim, de 260 euros/MWh, es registrarà en l'última hora del dia.

Un repunt que no para

El rebut elèctric d'un usuari mitjà amb la tarifa regulada va arribar el mes de febrer als 131,29 euros, un 111,5% per damunt dels 62,08 euros del mateix mes de l'any passat.

Segons dades de Facua-Consumidors en Acció, aquest increment interanual va ser el més elevat fins ara, superant el 103% d'ascens del mes de desembre passat i "el seu preu va batre a més tots els rècords, fins a situar-se en 140,62 euros".

Es prorroguen tres mesos les rebaixes d'impostos sobre l'electricitat

D'altra banda, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat en el Congrés dels Diputats la pròrroga fins al 30 de juny de les rebaixes d'impostos vigents a l'electricitat, els descomptes addicionals del bo social i les ajudes per als consumidors industrials. Les rebaixes finalitzaven a l'abril.

També es prorrogarà fins al 30 de juny la minoració temporal del benefici que obtenen les centrals elèctriques no emissores de carboni. El president del govern espanyol també ha augmentat fins a final de juny el descompte del bo social elèctric, del 60% per a col·lectius vulnerables i del 70% per a col·lectius vulnerables severs.

També et pot interessar

stats