Què suposa la rebaixa de l’IVA de la llum?

El govern espanyol xifra en més del 10% l’estalvi per a les famílies 

Un tècnic revisa un comptador de llum
Un tècnic revisa un comptador de la llum / Shutterstock

El Consell de Ministres aprova aquest dijous una rebaixa de l’IVA que grava el rebut de la llum, una mesura que suposa un estalvi de més del 10% per a les famílies, segons va anunciar la ministra portaveu del govern espanyol María Jesús Montero. La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, apunta a uns 6 euros al mes (36 euros a final d'any) per la baixada de l'IVA, al qual se sumaria una reducció d'entre el 3% i el 5% per la suspensió de l'impost de generació.

La rebaixa suposarà un estalvi d’uns 650 milions d’euros per a pimes i famílies enguany, segons els càlculs de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef).

Com serà la reducció?

L’IVA que grava el rebut de la llum passarà del tipus general (21%) al reduït (10%) fins a Cap d’Any, sempre que els consumidors tinguen una potència contractada de fins a 10 quilovats, sempre que el preu mitjà mensual del mercat majorista estiga per damut dels 45 euros per megavat/hora.

Aquesta rebaixa, que afecta tant usuaris de tarifa regulada com aquells que contracten el seu subministrament en el mercat lliure, s'aplicarà a tots els consumidors vulnerables amb independència de la potència contractada i del preu del mercat.

Queda inalterat l'altre impost que grava el rebut de la llum amb un 5,11%, denominat impost d'electricitat.

A més, durant el tercer trimestre se suspendrà l'impost sobre el valor de la producció d'energia elèctrica (7%), la qual cosa redundarà en una baixada de preus en el mercat elèctric d'uns 6 euros per megavat per hora, perquè els operadors deixaran d'internalitzar-lo com a cost i, per tant, de repercutir-ho en els seus preus.

El preu, en màxims històrics

El preu mitjà de l’electricitat en el mercat majorista en la primera quinzena de juny s’ha situat en 81,50 euros el megavat per hora, el valor més alt en un juny des que hi ha registres, segons la consultoria energètica ASE.

També et pot interessar

stats