Consells per estalviar en la nova factura de la llum

Les organitzacions de persones consumidores recomanen revisar la potència contractada i planificar les tasques domèstiques

Consells per estalviar en la nova factura de la llum
Consells per estalviar en la nova factura de la llum / Marta Galindo

Planificar amb antelació les tasques domèstiques i renovar les bombetes de la llar són algunes de les claus que donen les organitzacions de persones consumidores per estalviar en la nova factura de la llum, que entra en vigor a partir de l’1 de juny. 

El nou model de factura elèctrica està basat en la discriminació horària i dona més pes al terme variable (consum) davant del fix. Així, la nova estructura tarifària estableix tres períodes a tots els consumidors de menys de 15 kW (consumidors domèstics) per als usuaris amb PVPC.

Es fixen tres trams horaris: punta, pla i vall. El període punta, en el qual el cost dels peatges i els càrrecs serà més alt, estarà comprés entre les 10:00 i les 14:00 hores i les 18:00 i 22:00 hores; el tram pla, amb un cost intermedi, se situarà entre les 8:00 i les 10:00 hores, les 14:00 i les 18:00 hores i entre les 22:00 i 00:00 hores. La tarifa vall, la més barata de les tres, se situarà entre la mitjanit i les 8 del matí i s'aplicarà durant totes les hores dels caps de setmana i festius.

Els canvis, segons alerten les organitzacions de persones consumidores, poden suposar tant un estalvi com un increment en el nou model tarifari si no s’adapten els hàbits domèstics o no es coneix al detall en què consisteixen les novetats i quins conceptes canvien. Per això, la Unió de Persones Consumidores de la Comunitat Valenciana (UCV), l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) i la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) aporten una sèrie de consell perquè els canvis no acaben repercutint negativament en la nostra factura de la llum. 

Programar els electrodomèstics en les hores vall

Des de l’UCV recorden que cal aprofitar les hores vall, les més econòmiques, per tindre un rebut més econòmic. Una bona manera de fer-ho és programar els electrodomèstics, que preferiblement han de ser eficients. 

Planificar amb antelació les tasques domèstiques

Les hores vall van en desacord amb els hàbits de la ciutadania, pel que és important planificar en quin horari faran les tasques de la llar. “Xicotets gestos poden suposar un gran estalvi”, ha assenyalat Vicent Inglada, secretari general de l’UCV, en una entrevista en Les notícies del matí

Revisar la potència contractada

Les organitzacions de persones consumidores adverteixen que gran part de la ciutadania viu per damunt de les seues possibilitats. D’aquesta manera, aconsellen revisar la potencia contractada i adequar-la en funció dels hàbits domèstics i dels aparells que s’usen al domicili. 

Contractar dos potències diferents

Tal i com certifica la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, el nou model energètic permet contractar potències diferents en hora punta i vall. Es pot escollir aquella que es desitge en cadascun dels períodes horaris, sempre que no se superen els 15 kW. 

No encendre diversos aparells alhora

La CNMC ha incidit en què s’hauria d’evitar encendre diversos electrodomèstics a la vegada, com la rentadora, la cuina o la planxa de la roba. Només amb aquesta acció es podria estalviar entre 200 i 300 euros a l’any. 

Renovar les bombetes

Vicent Inglada apunta que és important revisar quin tipus de bombetes hi ha al domicili i canviar-les totes per leds, que tenen un consum menor. 

Apagar les llums en stand-by

Freqüentment, tenim tendència a apagar aparells com el televisor amb el comandament, deixant encesa una llum roja. Les organitzacions recorden que aquestes llums, que romanen en stand-by, també consumeixen i s’han d’apagar. 

Revisa la potència de la calefacció amb acumuladors

L’OCU assegura que les llars que tinguen calefacció per acumuladors que poden estalviar si disminueixen la seua potència contractada durant l'horari punta i programen els acumuladors perquè carreguen només a la nit, entre les 0 h i les 8 h del matí, aprofitant les 8 hores barates. 

També et pot interessar