Vicent Inglada (UCE): "La majoria de la ciutadania tindrà un rebut de llum més car"

El responsable dels consumidors remarca que a partir del mes de juny caldrà organitzar els nostres hàbits de consum amb l'entrada de la nova tarificació per trams horaris

Vicent Inglada, aquest dimecres, en à Punt
Vicent Inglada, aquest dimecres, en À Punt / À Punt NTC
26 de maig 2021 - 11:22

La nova factura de la llum canviarà a partir del mes pròxim la forma de consum dels ciutadans. El secretari general de la Unió de Persones Consumidores, Vicent Inglada, ha explicat en Les notícies del matí, les novetats d'aquesta nova forma de facturació. Inglada ha deixat clar que si es fa un consum conscient, es pot arribar a estalviar un 20% o un 25% del rebut, encara que això serà per a qui "faça les coses molt bé", però ha deixat clar que "la majoria de la ciutadania tindrà un rebut més car" perquè no tenim conscienciació energètica i no coneixem com funciona el rebut. Per això els consumidors consideren que aquest canvi no ha anat acompanyat d'una conscienciació. "Cal organitzar-nos moltíssim", ha resumit.

A partir de juny, les hores punta seran les més cares: de 10 a 14:00 i de 18:00 hores a 22 de la nit. "Són les hores que tots estan fent de tot", ha deixat clar. "Hem de canviar tota la nostra vida per a aprofitar aquest estalvi", ha resumit. Les hores planes seran de 8 a 10, de 14 a 18 i de 22 a 00:00 hores, en què qualsevol ciutadà està fent coses a casa. Finalment estan les hores vall, les més barates: de 00:00 a 8 del matí a més dels caps de setmana i els festius.

Inglada s'ha mostrat crític amb el fet que els ciutadans estiguen obligats a aprofitar els caps de setmana i els festius per a llavar roba i fer feines a la llar. "Hem de planificar moltíssim les nostres tasques", ha dit. Inglada ha remarcat la importància que els electrodomèstics siguen eficients, renovar els llums per leds, mirar els pics de consum i revisar la potència de contractació en funció de la necessitat real. Una de les novetats, a més, és que ara es poden contractar dos potencies, i una de les quals ha de ser en l'hora vall (pensat per a connectar els vehicles elèctrics).

Inglada considera que hi haurà problemes i que al final es farà una simplificació de la factura de la llum. I ha insistit en la necessitat d'educar en el consum energètic als ciutadans i en la conscienciació per a ajudar a fer-ne un millor ús.

En la primera factura després de juny s'inclourà informació sobre el nostre consum i l'UCE recomana estudiar-la per a pendre decisions i planificar les tasques domèstiques.

També et pot interessar

stats