S'aprova la rebaixa de l'IVA a la factura de la llum

Montero destaca que les cases espanyoles pagaran un 10% menys en el rebut elèctric i que l'estalvi per a les famílies serà de 857 milions d'euros

Les ministres Teresa Ribera, María Jesús Montero i Carolina Darias, després de la reunió del Consell de Ministres d'aquest dijous
Les ministres Teresa Ribera, María Jesús Montero i Carolina Darias, després de la reunió del Consell de Ministres d'aquest dijous / Juan Carlos Hidalgo (Efe)

El Consell de Ministres extraordinari ha aprovat aquest dijous una rebaixa temporal de l'IVA sobre l'electricitat del tipus general (21%) al reduït (10%) fins a final d'any, així com la suspensió de l'impost a la generació elèctrica del 7% que paguen les companyies productores de llum.

D'aquesta manera "les cases espanyoles pagaran un 10% menys en la factura de la llum", segons ha assenyalat la ministra portaveu, María Jesús Montero, que ha destacat que aquesta retallada en el preu suposarà un estalvi per a les famílies de 857 milions d'euros. A més, ha afegit que ajudarà "a consolidar la recuperació econòmica".

La rebaixa de l'IVA al 10% per a tots els consumidors amb una potència contractada de fins a 10 kW fins que acabe l'any, s'aplicarà sempre que el preu mitjà mensual del mercat majorista se situe per damunt dels 45 euros/MWh. Actualment supera els 82 euros de mitjana, un preu que és un 81% superior a la mitjana registrada en els últims cinc anys el mes de juny, i que es deu, entre altres variables, a l'increment de preus en el mercat de drets d'emissions de CO₂.

Aquestes mesures pretenen alleujar l'impacte econòmic en les butxaques dels consumidors provocat per l'augment en els últims mesos del preu mitjà de l'electricitat en el mercat majorista, el valor del qual en la primera quinzena de juny ha marcat màxims històrics.

Aquesta rebaixa, que afectarà tant els consumidors acollits al preu voluntari al xicotet consumidor (PVPC) o tarifa regulada, com als que es troben en l'anomenat mercat lliure, s'aplicarà a tots els consumidors vulnerables independentment de la potència contractada i del preu de l'electricitat.

400 milions d'euros d'estalvi per al sistema productiu

A més, el Consell de Ministres ha donat llum verda a la suspensió de l'impost sobre el valor de la producció d'energia elèctrica (7%) durant el tercer trimestre de l'any, que rebaixarà el preu en el mercat majorista en 6 euros/MWh. Montero ha dit que aquestes mesures suposen "un estalvi de 400 milions d'euros per al conjunt del sistema productiu".

D'altra banda, s'ha prorrogat fins a final d'any l'obligació de tindre l'autorització del Consell de Ministres per a qualsevol companyia estrangera que vulga adquirir una part important del capital d'una empresa espanyola considerada com a estratègica.

Facua qualifica de "pedaç" les mesures

Facua-Consumidors en Acció considera que les mesures temporals aprovades no suposaran més que "un pedaç" i no solucionaran "el problema de la carestia de l'electricitat". El secretari general de l'organització, Rubén Sánchez, ha demanat així a l'executiu de Pedro Sánchez "prendre mesures de gran importància" i va assegurar que "fa la sensació que el PSOE està frenant mesures, que no vol o no s'atreveix a posar en marxa, contra l'oligopoli de les elèctriques".

També et pot interessar

stats