El govern abaixa l'IVA de la llum del 21% al 10%

El govern haurà de comunicar a Brussel·les la seua decisió sobre l’IVA i revisarà les mesures al desembre

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero / À Punt NTC

La portaveu del govern i ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero, ha confirmat aquest dimarts que el govern rebaixarà l’IVA de la llum del 21% al 10%.

En una entrevista en RNE, la ministra d’Hisenda ha dit que els canvis impositius, si no passa res, s’aprovaran aquest dijous en un Consell de Ministres extraordinari i ha assegurat que les mesures afectaran totes les persones i famílies d’Espanya.

Aquesta rebaixa de l'IVA s'aplicarà fins al final d’any a tots els consumidors que tinguen contractada una potència fins a 10 kW, sempre que el preu mitjà mensual del mercat majorista de l’electricitat estiga per damunt dels 45 euros per MWh (ara està en 82,5 MWh).

La proposta també contempla aplicar este IVA del 10% a tots els consumidors vulnerables severs fins al final d’any, independentment de la potència que tinguen contractada i del preu del mercat.

Segons Montero, aquesta mesura es revisarà al desembre per a analitzar si les reformes dels últims mesos han tingut efecte.

També ha aprofitat per a apuntar que la suspensió del 7% de l’impost de producció d’energia elèctrica durant el pròxim trimestre beneficiarà sobretot la indústria i els comerços, i en menor mesura les llars.

Sobre la petició de Podem que l'abaratiment dels impostos siga permanent, la portaveu del Govern ha dit que els dos socis de govern estan d’acord que cal adoptar mesures per atallar aquest problema, assenyalant també que “estem en plena fase de recuperació, el nostre lema és que ningú es quede arrere i es fa front amb una rebaixa fiscal que possibilitarà una menor recaptació, però que és imprescindible”.

La responsable d’Hisenda ha informat que l'executiu comunicarà a Brussel·les aquesta rebaixa de l’IVA, una decisió que la ministra no dubta que comprendran, ja que és “temporal i puntual”. A més ha apuntat que Brussel·les ja ha advertit Espanya perquè fa “un ús abusiu” dels tipus reduïts de l’IVA.

També et pot interessar

stats