Les claus del nou model de factura elèctrica que entrarà en vigor el pròxim 1 de juny

Permetrà estalviar a consumidors més eficients: posar la llavadora serà més barat entre la mitjanit i les 8 del matí, els caps de setmana i els festius

Així serà el nou rebut de la llum a partir de juny
Així serà el nou rebut de la llum a partir de juny / Marta Galindo

La nova estructura de la factura elèctrica, basada en la discriminació horària i que dona més pes al terme variable (consum) davant del fix, permetrà als usuaris acollits al preu voluntari per al xicotet consumidor (PVPC), també conegut com la tarifa de llum per hores, uns 10,7 milions, estalviar en funció de l'eficiència del seu consum. Aquests canvis no afectaran els usuaris que contracten el seu subministrament en el mercat lliure (16 milions), ja que paguen per la llum el que hagen pactat per contracte amb la companyia comercialitzadora.

El nou model de factura elèctrica que entrarà en vigor el pròxim 1 de juny busca bonificar l'estalvi energètic, el consum eficient, l'autoconsum i el desplegament del vehicle elèctric. Segons el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, la nova factura no produirà "una rebaixa" en el rebut en si mateix, encara que sí que estimen que en el mitjà i llarg termini "provocarà consums més eficients i un estalvi".

El gran canvi radica en el fet que els tradicionals peatges d'accés, que retribuïen els costos regulats del sistema elèctric i estaven congelats des de 2018, passaran a dividir-se en peatges de xarxes, fixats per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMC), i càrrecs, establits pel Ministeri per a la Transició Ecològica.

En aquesta part del rebut, coneguda com a "part regulada" del preu de la llum, el terme variable (calculat en funció del consum) passarà a pesar per a l'usuari domèstic tipus el 75%, enfront del 60% actual, mentre que el pes del terme fix (calculat en funció de la potència contractada) baixarà del 40 al 25%.

A més, tots els consumidors de baixa tensió (llars i pimes) passaran a tindre discriminació horària dividida en tres trams: punta, pla i vall, així com la possibilitat de contractar dues potències diferents. D'aquesta manera, els usuaris que traslladen el seu consum cap a les hores més econòmiques, les de menor demanda, aconseguiran estalviar més en la seua factura. "El consumidor haurà de reaccionar i aquell que puga, es moleste, s'interesse i tinga capacitat per a gestionar quan posa la llavadora o el forn, i desviar-ne el consum a les hores més barates, estalviarà en la seua factura", segons fonts del Ministeri.

Tres períodes horaris

La nova estructura tarifària dissenyada aplica discriminació de preus a tots els consumidors i tres períodes a tots els de menys de 15 kW (consumidors domèstics) per als usuaris amb PVPC. Així, es fixen tres trams horaris: punta, pla i vall. El període punta, en el qual el cost dels peatges i els càrrecs serà més alt, estarà comprés entre les 10:00 i les 14:00 hores i les 18:00 i 22:00 hores; el tram pla, amb un cost intermedi, se situarà entre les 8:00 i les 10:00 hores, les 14:00 i les 18:00 hores i entre les 22:00 i 0:00 hores. La tarifa vall, la més barata de les tres, se situarà entre la mitjanit i les 8 del matí i s'aplicarà durant totes les hores dels caps de setmana i festius.

Amb aquesta estructura tarifària es pretén incentivar el trasllat del consum elèctric des de les hores de màxima demanda elèctrica (hores punta) a altres en les quals les xarxes de transport i distribució es troben menys saturades (hores vall), la qual cosa reduirà la necessitat de dur a terme noves inversions en aquestes infraestructures.

Es podran contractar dues potències diferents per a ajustar-les al consum

A més, a partir de l'1 de juny els consumidors domèstics podran contractar dues potències diferents: una per als períodes punta i pla i una altra per al període vall. D'aquesta manera aquells consumidors que tinguen unes necessitats de potència més elevades en període vall, com els usuaris de vehicle elèctric que desitgen carregar el seu cotxe o moto a la nit en el seu domicili, podran beneficiar-se de contractar una potència superior per al període vall i mantindre la seua potència habitual en els trams punta i pla, i evitar pagar el sobrecost d'aquesta potència extra durant totes les hores del dia. En el cas que el consumidor no sol·licite aquest canvi se li aplicarà, de manera automàtica, la potència actual contractada en tots dos períodes.

Nou format de factura amb codi QR

A aquests canvis se sumarà un nou format de factura per a usuaris amb PVPC que adaptarà el rebut a la divisió dels actuals peatges d'accés. Se simplificarà el contingut per a millorar-ne la comprensió, se'n reduirà l'extensió a dues pàgines i incorporarà nova informació com les potències màximes que cada consumidor ha demandat en cadascun dels períodes horaris en l'últim any. S'inclou també un codi QR per a facilitar a l'usuari emprar el comparador d'ofertes d'energia en el web de la CNMC, de manera que puga trobar alternatives contractuals avantatjoses.

Què paga el consumidor?

A partir de l'1 de juny, els peatges d'accés (que baixaran una mitjana del 3% en haver baixat els costos regulats) passaran a ser substituïts pels peatges, que retribuiran les xarxes de transport i distribució, i els càrrecs, que s'usaran per a pagar les primes a les renovables el dèficit elèctric que es va generar fins a 2013 i el 50% del sobrecost que suposa la generació en els territoris no peninsulars. Al costat d'aquests conceptes, l'usuari abonarà en la seua factura l'energia que consumeix (el preu de la qual marca el mercat majorista), el lloguer del comptador, l'impost especial d'electricitat (5,11%) i l'IVA (21%).

L'OCU considera que l'estalvi serà inapreciable

Segons l'OCU, per a una llar mitjana amb tarifa regulada PVPC, que té contractats 4,6 kW de potència i consumeix 3.500 kWh a l'any, l'impacte serà quasi inapreciable: una reducció del 0,7%, que equival a 5 euros d'estalvi a l'any.

Les llars que fins ara gaudien de la tarifa amb discriminació horària (DH) perdran aquest avantatge i veuran com s'incrementarà la seua factura un 9,3%, que suposa pagar 58 euros anuals més, excepte els que tenen acumuladors per a calefacció, que concentren molt de consum durant la nit. Aquests usuaris han de tractar d'abaixar molt la potència durant el dia per a obtindre un estalvi que els compense la pujada del preu de l'energia.

Les segones residències i les cases buides n'ixen beneficiades, ja que pagaran menys de terme fix i l'encariment del preu del kWh consumidor no els afectarà.

Defensor del Poble: Un IVA del 21% "no ajuda"

El Defensor del Poble creu que mantindre l'IVA de tipus general del 21% en la factura de la llum no permet que els ciutadans acollits al bo social puguen disposar d'un subministrament elèctric en unes condicions econòmiques assumibles. En el seu informe anual, la institució fa referència a aquesta "qüestió capital" a Espanya, ja que és un dels països on es destina una major proporció d'ingressos a pagar el rebut de la llum, malgrat comptar amb un parc de generació elèctric en el qual les renovables (més barates) compten amb més presència.

També et pot interessar

stats