Quines són les gasolineres més barates i més cares de la Comunitat Valenciana?

Omplir un dipòsit de 55 litres hui dia és 27 euros més car que a principis de 2021

Des que començara l’any, el preu de les matèries primeres i de l’energia viu una escalada sense precedents. Un augment que s’ha accentuat, de manera desmesurada, des del començament de la invasió de Rússia a Ucraïna el passat 24 de febrer. 

A un ritme sostingut i sense mostrar símptomes de frenada, puja el cost del gas i de la llum, que aquesta setmana ha marca el rècord des que hi ha registres amb 544,98 euros/MWh. S’eleva, també, el preu dels carburants, amb un preu mitjà de la gasolina que en algunes estacions s’acosta ja al temut llindar dels dos euros per litre.  

Segons les dades publicades aquest dijous en Butlletí Petrolier de la Unió Europea, la gasolina es ven a Espanya a una mitjana de 1,679 euros el litre, mentre que el gasoil es ven a 1,581 euros. Amb aquests preus, omplir un depòsit de 55 litres amb gasolina costa més de 92 euros, mentre que en el cas del gasoil frega els 87. Això suposa pagar 27 euros més que a principis de 2021, tant si s'utilitza gasolina com dièsel.

L'estació més barata, Cortes de Pallars

A pesar del fort repunt dels últims mesos, omplir el depòsit no té el mateix cost en totes les estacions de servei, i pot arribar a variar fins a cinquanta cèntims entre les gasolineres més barates, que tenen un preu mitjà de vora 1,60 euros el litre, i les més cares de la Comunitat Valenciana, que es queden a cèntims d’arribar als 2 euros. El preu dels carburants, actualitzat diàriament, es pot consultar en el web del Ministeri per a la Transició Ecològica.

Si ens fixem en el preu que té la gasolina 95 sense plom, l’estació de servei més barata és la de San Isidro Coop a Cortes de Pallars, a la Vall de Cofrents-Aiora, amb un preu únic en tot el territori valencià: 1,149 €/l. La segueixen l’estació Derby, a Estivella (1,289 €/l) i la gasolinera de Coarval Carburants, a Montaverner (1,352 €/l).

Per contra, per a trobar la gasolinera més cara hem d’anar al municipi d’Agost, a l’Alacantí, on la gasolina 95 sense plom costa ja 1,999 euros el litre. També s'ha de dir que de les 1.220 estacions de servei que hi ha al llarg del territori valencià, 223 fixen el preu d’aquest carburant en més 1,90 euros el litre, molt per damunt de la mitjana espanyola. 

El litre, fins a 50 cèntims més car que fa un mes

L’augment dels preus tampoc ha sigut proporcional en totes les estacions. En l’últim mes, nombrosos clients han vist que, a l’hora d’omplir el dipòsit, els carburants s’han encarit fins a cinquanta cèntims el litre. És el cas de la gasolinera de la Cooperativa Agrícola Santa Bàrbara, a Xulilla. El 10 de febrer, per cada litre de gasolina 95 es pagava 1,23 euros; hui dia, ja té un cost d’1,76 euros (+0,53 euros). 

Entre les estacions de servei on més s’ha encarit aquesta matèria primera es troben Petromax, Marines (+0,49 euros); Surinver, Pilar de la Foradada (+0,48 euros); Coagal, Almussafes (+0,46 euros) i BDMED, Onda (+0,46 euros). 

En canvi, hi ha sis gasolineres que no es deixen portar per aquesta tendència i mantenen els mateixos preus que fa un mes. Entre aquestes es troben totes les citades com a més barates de la Comunitat Valenciana i s’inclou la de la companyia Alrooil, a Sueca, amb un preu d’1,589 €/l. 

Rebaixar els impostos, entre les propostes per a frenar la pujada

Les estacions de servei ja han començat a patir els primers efectes d’una escalada de preus, que es preveu que continue. En els últims dies, les vendes han baixat entre un 10 i un 15%, ja que els usuaris posen menys litres en cada recàrrega fins arribar a un consum “del mínim indispensable”. 

El president de l'Associació d'Estacions de Servei (APES) de València, José Luis Tort, no descarta que es produïsquen tancaments de gasolineres si la situació continua. Davant aquest escenari, l’empresariat demana al govern espanyol que, tal com va fer amb les elèctriques, rebaixe els impostos per a compensar la baixada de la demanda. 

La reclamació d'una baixada de l'IVA ja es veu en les estacions de servei, on han col·locat cartells informatius sobre la distribució del preu de la gasolina: 50% són imposats (IVA del 21% i impostos especials) i el 44,5% representa el cost del producte, amb només un 5,5% per a altres costos com el transport, les despeses de la gasolinera i els salaris. Per fer-nos una idea, d’1,80 euros per litre, 90 cèntims van a impostos, 80 a cost del producte i 10 cèntims a l'estació.

També et pot interessar

stats