El preu dels cereals es dispara per la invasió d’Ucraïna

La Comunitat Valenciana gira els ulls cap al país en guerra, d’on prové el 37% de les importacions de cereals

El preu dels cereals s'ha disparat amb la invasió d'Ucraïna / À Punt NTC

La guerra a Ucraïna ha disparat la crisi per l'abastiment de matèries primeres, especialment per al sector ceràmic, però també l’oli de gira-sol i els cereals, com la dacsa i el blat. Tota una cadena de sectors, des de la fabricació de pinsos fins als forns de pa, poden sofrir les conseqüències i entre la població valenciana s’ha estés la preocupació per si el conflicte s'allarga en el temps. Ucraïna és molt important per al sector del nostre territori, ja que importem el 37% dels cereals d'aquest país.

Un equip d’À Punt Notícies ha parlat amb Vicente Ebri, prior i cònsol major del consolat de la Llotja de València, que fa més de 50 anys que treballa en el comerç de cereals. Per les seues mans passen cada any més de 200.000 tones de cereals. Ebri ha explicat que Ucraïna és molt important per al sector, "ja que es troba molt a prop del nostre país i les importacions tarden només una setmana a arribar".

Per aquest motiu, els ulls dels negocis del sector es fixen en l'increment de preus, que han pujat un 30% des que esclatà el conflicte. "Abans de la guerra podíem pagar uns 285 euros per la dacsa. Hui dia pot tindre un valor de 100 euros més", ha afirmat. 

Amb el seu mòbil, Ebri ha comprovat en temps real l’estat dels mercats. París i Chicago són alguns dels que ja han començat a notar l’increment, el que ha suposat la recerca de mercats alternatius. Ebri ha demanat a les autoritats europees que es lleven les limitacions als cultius, de manera que tot Europa puga cultivar sense restriccions i evitar el possible desabastiment i increment de preus.

També et pot interessar