Claus per a fer correctament la declaració de la renda

Abans de confirmar l’esborrany, s'han d'estudiar les deduccions autonòmiques i comprovar els requisits

Enguany hi ha més de 30 deduccions autonòmiques en la declaració de la renda / À Punt NTC

La major part de la ciutadania fa la declaració de la renda sense demanar ajuda. Potser sembla fàcil tramitar-la a través d'Internet o per telèfon, però moltes vegades acceptem l'esborrany sense revisar bé quines són les deduccions a què podem optar, i n'hi ha més de 30 de caràcter autonòmic.

Enric Xavier Martí, assessor fiscal i laboral, ha explicat a À Punt NTC que el millor consell per a fer la declaració de la renda és revisar bé l'esborrany. “Abans de confirmar un esborrany, cal revisar totes les deduccions estatals i sobretot autonòmiques, perquè enguany hi ha dues o tres novetats interessants” ha recordat. Algunes són per nous naixements, ajudes per a escoles d’infantil, famílies nombroses, monoparentals, entre altres.

El pas següent és assegurar-se que es compleixen els requisits. En el cas d’una ajuda per a una dona treballadora, la possible beneficiària “haurà d’estar donada d'alta en el règim general o bé d'autònoms”, ha recordat Martí.

Si vivim de lloguer, també podem deduir-nos fins al 25%. “Hi ha una deducció per arrendament de vivenda habitual, i una variant que és arrendar un habitatge fora del nostre domicili habitual per qüestions de treball".

Una altra de les novetats és la inversió en energies renovables, que es pot aplicar tant en el primer habitatge, com en segones residències. “El que canvia és el percentatge que en la primera residència pot arribar al 40% de la inversió, i en les segones vivendes al 20%” segons l’expert.

També n'hi ha per a bicicletes o patinets elèctrics. “Ací hem d'introduir la quantitat que hem invertit en els vehicles perquè ens aplique la deducció” ha explicat Martí, que ha recordat que la clau està en les condicions.

També et pot interessar

stats