Producte local i cuina d’avantguarda protagonitzen el festival gastronòmic D*na a Dénia

La capital de la Marina Alta, declarada com a ciutat creativa de la gastronomia per la Unesco, centra la sisena edició del festival en la cuina de la mar

El festival gastronòmic D*na de Dénia espera 25.000 assistents al llarg d'aquest cap de setmana
D*na, el festival gastronòmic de Dénia, espera 25.000 assistents al llarg d'aquest cap de setmana / D*na

Torna el D*na Festival Gastronòmic a Dénia (Marina Alta), una vitrina de la gastronomia innovadora d’arrel popular de la comarca on el producte local esdevé el principal protagonista. Al davant, dos dies d’exposició dels millors aliments al passeig de la Marineta Cassiana que reunirà tradició amb avantguarda de la mà de grans xefs.  

En la sisena edició, el D*na explorarà la importància de la mar en la cultura, la història i els plats de la comarca. Ponències, maridatges amb destacats enòlegs valencians i elaboracions en directe per part de prestigiosos xefs vinguts de diversos punts del litoral peninsular acompanyaran el tres estreles Michelin Quique Dacosta, comissari gastronòmic del D*na, en una agenda farcida d’activitats per als més gormands.

A més, durant dels dos dies, una cinquantena de productors i restauradors locals exposaran i oferiran alguns dels productes més representatius del rebost de la Marina i les creacions dels xefs locals que es podran tastar al llarg de 700 metres amb vistes a la mar.

Les tradicionals coques i arrossos, les panses de moscatell, la mel, els embotits de l'interior i les conserves compartiran espai amb els vins de set cellers de la zona i els típics licors i misteles.

L’organització xifra entre 20.000 i 25.000 les persones assistents durant tot el cap de setmana al festival. Els tallers, dedicats enguany a la cuina marinera, ja pengen el cartell de complet malgrat haver-ne duplicat l'oferta respecte a l’edició anterior. L’èxit sembla estar assegurat.

El renaixement del producte local

El D*na posiciona la capital de la Marina Alta com a referent mediterrani de la gastronomia, una iniciativa que es va impulsar fa una dècada. La ciutat “volia aprofitar el turisme, sector clau a la Marina, per a recuperar el món agrari i el producte local, del qual ja en feien ús els restauradors locals”, explica Toni Reig de l’oficina d’innovació i creativitat de Dénia i membre de l’equip impulsor de la candidatura de Dénia com a Ciutat Creativa de la Gastronomia per la Unesco, declaració que va aconseguir el 2015.

Huit anys més tard, l’impacte és evident i els arrossos i les coques de la Marina formen part de les cartes dels restaurants més exclusius. “Ara els restaurants fan valdre el producte i la gastronomia locals, que alhora té un impacte en el sistema agrari de la comarca amb iniciatives que han recuperat productes com l’arròs bombó de Pego o els vins de la Marina, que ja tenen un reconeixement molt gran”, destaca Reig.

Dénia, al costat de Llíria (Camp de Túria), com a Ciutat de la Música, i Manises (Horta Sud), com a Ciutat de l’Artesania per la seua ceràmica, són les tres ciutats creatives que la Unesco ha reconegut al nostre territori. Una declaració que ha intensificat els lligams i els intercanvis culturals entre aquestes i la resta de ciutats de la xarxa i que les situen com a referents internacionals en la protecció i divulgació d'aquest patrimoni tan nostre.

També et pot interessar

stats