Una prestigiosa guia de vins distingeix set cellers de Fontanars dels Alforins, la Font de la Figuera i Moixent

La guia del reconegut enòleg Robert Parker destaca la qualitat i la singularitat del cultiu del raïm i el procés de producció

Una prestigiosa guia enològica distingeix els vins de set cellers de la Vall d'Albaida i la Costera

Els vins de les terres dels Alforins es fan un lloc en el mapa vinícola mundial. Set cellers d’aquesta zona han rebut el reconeixement a la qualitat i la singularitat dels seus vins d’una prestigiosa guia de vins, la del crític nord-americà Robert Parker.

Es tracta de quatre cellers de Fontanars dels Alforins (Vall d’Albaida), tres de Moixent (Costera) i un altre de la Font de la Figuera (Costera). Aquest nou reconeixement “permet posar en el mapa vinícola espanyol i mundial les terres dels Alforins, perquè és una revista molt influent a escala global”, destacava Rafael Cambra, enòleg de Cellers Rafael Cambra, un dels guardonats.

La publicació especialitzada en enologia valora la singularitat dels vins que aporten les varietats autòctones, com el monastrell o la garnatxa, que es cultiven en la Vall d'Albaida i la Costera.

Joan Llobell, del celler Fil·loxera & Cia, un altre dels distingits en la prestigiosa guia de Robert Parker, destaca que, en el cas de la seua empresa, pretenien oferir un producte basat en la tradició “i en la manera de fer antiga”, puntualitza. Però al mateix temps, aquest celler de Fontanars dels Alforins volia un producte “divertit i modern”.

“Totes les varietats de raïm que es cultiven ací, es cultiven tants milers d’anys perquè són bones”, reflexionava Llobell per a justificar que els vins de Fontanars dels Alforins s’hagen guanyat la referència del reconegut enòleg Robert Parker.

Pel que fa a l’arrelament històric, Rafael Cambra, d’un altre celler del municipi que consta en la guia d'enologia, apunta que un dels seus vins es fa amb cinc varietats locals i en gerres de formigó, “on el vi pot respirar, però no pren el gust de la fusta”, matisa. En aquest xicotet celler, amb sis vins premiats, celebren el reconeixement de la recuperació de varietats de raïm antigues.

En la mateixa línia, Pilar Esteve, del celler Fil·loxera & Cia, apunta que en els últims anys han anat recuperant varietats de raïm quasi desaparegudes, com l'Arco, l’Ullet de perdiu i Valencí.

Bona collita el 2020

La crítica també destaca el 2020 com una bona anyada. José Ramón Domenech, d’aquest mateix celler, admet que malgrat tractar-se d’una anyada atípica, els cellers de les Terres dels Alforins van haver d'afrontar un repte important: “Açò és secà i la producció va caure vora mil litres”, adverteix. No obstant això, els productors de la Vall d’Albaida i la Costera van poder salvar aquest inconvenient i “tindre collites espectaculars”.

En total, han sigut 59 vins de la Denominació d’Origen València els que han rebut una puntuació de més de 90 punts en la llistat de Robert Parker.

També et pot interessar

stats