Les noves tecnologies impulsen els vins valencians arreu del món
Els xicotets cellers busquen que les tradicions es barregen amb la modernitat
Els vins espanyols, i especialment els valencians, estan sorprenent en els mercats internacionals gràcies a les noves tecnologies, un nou concepte i especialistes millor preparats.
Vista aquesta nova tendència de buscar les tradicions que es barregen amb la modernitat, un equip d’À Punt ha anat a buscar una d’aquestes empreses familiars, un celler de garatge xicotet amb una producció de 4.000 botelles.
És el cas de Fil·loxera & Cia, a Fontanars dels Alforins (Vall d'Albaida). Es tracta d’un celler on es treballa amb la tecnologia i coneixements del segle XXI, però que mira els avantpassats, ja que treballa varietats antigues i amb un procés de producció tradicional. Aquesta setmana han premsat els últims xanglots de la varietat tardana Arco, recuperada fa 9 anys.
Enguany s'han fet 70 barriques en què fermenten el raïm per a eliminar el sucre i macerar la pell amb el most. La premsa es carrega com es feia abans, amb poals. Quan la maquinària es posa en marxa, el vi es filtra en una safata i es passa a un depòsit mitjançant les mànegues fins que els granets queden esclafats però sense trencar-se.
Després, només falta retirar el solatge caixonet a caixonet, que s'aprofitarà per a fer un compostatge per a adobar els bancals. En cinc dies es passarà a les barriques de roure i després de 10 mesos en fusta, s'embotellarà i en 8 mesos més eixirà al mercat.
En un any i mig el vi d’aquest celler es podrà trobar ja a les botigues d’Espanya, i fins i tot arribarà a Austràlia, els Estats Units, Suïssa o Itàlia.