La UE descarta que les etiquetes del vi informen del risc de càncer

El Parlament Europeu aprova les esmenes liderades per Dolors Montserrat (PP) i diferencia entre el consum abusiu d'alcohol, nociu per a la salut, amb el consum moderat de vi, cava i cervesa

Celler Fil·loxera & Cia, a Fontanars dels Alforins (Vall d'Albaida)
Celler Fil·loxera & Cia, a Fontanars dels Alforins (Vall d'Albaida) / À Punt NTC

El sector vitivinícola espanyol, un dels principals productors de vi del món, amb moltes empreses també a la Comunitat Valenciana, respira més tranquil després que el Parlament Europeu haja descartat que el vi haja de portar una etiqueta d'advertiment sobre el risc de càncer que provoca l'excessiva ingesta d'alcohol.

Europa ha aprovat les esmenes liderades per l'eurodiputada Dolors Montserrat i la delegació espanyola del PP, per les quals es diferencia clarament entre el consum abusiu d'alcohol, que és nociu per a la salut, amb el consum moderat de vi.

L'informe del pla per a combatre el càncer elaborat per la Comissió Europea incloïa l'alcohol com un factor de risc per a contraure aquesta malaltia i l'equiparava al tabac. Això obria la porta a incorporar una etiqueta d'advertiment sobre els perills de contraure un càncer, igual que succeeix ara mateix amb els paquets de tabac i els missatges de "Fumar mata".

El text instava a reduir un 10% el consum nociu d'alcohol per a 2025 a la UE i animava a promoure accions, com canviar l'etiquetatge de les begudes alcohòliques per a incloure advertiments sanitaris, i a la prohibició de publicitat en esdeveniments esportius.

Finalment, les esmenes del PP han permés que aquests paràgrafs referits a l'alcohol hagen caigut del text final i han rebut el suport de la majoria de la cambra.

L'eurodiputada Dolors Montserrat ha liderat la defensa d'una bateria d'esmenes per a donar suport a la dieta mediterrània, que aposta per un "consum moderat i ocasional de vi, cava i cervesa i una alimentació saludable".

Dolors Montserrat destaca que el PP ha "frenat a Europa la criminalització del vi".

Les esmenes demanaven no equiparar el consum abusiu d'alcohol amb el consum moderat de vi i subratllaven que el consum abusiu d'alcohol sí que és un factor de risc per a la salut.

A més, s'ha aprovat l'esmena que demana un etiquetatge sobre la importància del consum moderat, en comptes d'“etiquetes amb advertiments sanitaris”.

També et pot interessar

stats