Els llibres prenen els carrers de les tres capitals

Alacant inaugura dimecres la seua fira, València alçarà la persiana de la segona més important d’Espanya dijous i Castelló de la Plana la inaugurarà a la plaça de Santa Clara divendres

Un home pega una ullada als llibres exposats en una de les casetes de la Fira del Llibre de València, en una imatge d'arxiu
Un home pega una ullada als llibres exposats en una de les casetes de la Fira del Llibre de València, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
23 d'abril 2024 - 12:29 Actualitzat: 24 d'abril 2024 - 12:04

Els llibres estaran esta setmana més a prop que mai dels lectors valencians. En la setmana de la lectura per excel·lència, que coincideix amb la celebració del Dia del Llibre dimarts, les publicacions prendran els carrers i places de les capitals valencianes. Més de 115 expositors participaran en les fires del llibre que inaugura Alacant este dimecres, València dijous i Castelló divendres.

Alacant ha sigut la ciutat més matinera a obrir les casetes. En són setze i hi passaran un centenar d’autors des d'este dimecres fins al diumenge, entre ells el periodista Juan Ramón Lucas, Màxim Huerta o Nativel Preciado —guanyadora de l’Azorín del 2021—, César Pérez, Cristina López Barrio —guanyadora de l’última edició de l’Azorín—, Carlos Javier González o Isaías Lafuente, segons han avançat fonts municipals. Quasi la meitat dels autors que signaran les seues obres a l’Espai Sèneca, el 40%, són alacantins.

Paral·lelament a les activitats al voltant de les publicacions, la fira del llibre d’Alacant acull dos exposicions: una que homenatjarà les llibreries locals i que presentarà obres del fotoperiodista Manuel Lorenzo i una altra pensada per als visitants infantils. A més, hi haurà actuacions musicals de flamenc, jazz i blues i també monòlegs i conferències.

Després d’alçar la persiana les casetes alacantines, este dijous ho faran a Vivers les de València. La fira del llibre arriba a l’edició que fa 59 amb un nou rècord d’expositors, un total de 82, i 118 casetes, cosa que la consolida com la segona fira del llibre més important d’Espanya, només per darrere de la de Madrid. S’estima que mourà un volum de negoci superior al milió d’euros.

A banda de la proposta de venda dels expositors, qui vaja a Vivers entre este dijous i el 5 de maig tindrà a l’abast un miler d’activitats, des de presentacions i signatures d’obres fins a recitals, tallers d’escriptura, concerts, exposicions o actuacions culturals.

El 40% de totes estes iniciatives seran en valencià, especialment les adreçades al públic escolar; i el poeta Vicent Andrés Estellés, de qui se celebra el centenari, i Mafalda, l'universal personatge de Quino que enguany fa seixanta anys que protagonitza vinyetes, seran l’eix central de moltes d’estes activitats en què Astèrix i Grúfal també tindran un protagonisme destacat.

A més, la fira distingirà el guanyador del Premi Nacional del Còmic, Paco Roca, per la seua trajectòria en castellà i la poeta Teresa Pascual per la seua carrera en la literatura valenciana, així com Elisa Ferrer com a escriptora emergent.

D’altra banda, Castelló de la Plana serà l'última capital a obrir les casetes, que a partir de divendres tornen a la plaça de Santa Clara, un emplaçament que havia deixat la fira fa dos anys. La fira del llibre castellonenca, que enguany arriba a l'edició que fa quaranta, ha programat una vintena d’expositors i un centenar d’autors passaran per este espai fins al 5 de maig. 

Els llibreters afronten enguany amb bones expectatives les fires, que estaran condicionades per l'oratge favorable. Elx va celebrar la seua el cap de setmana i des del consistori la qualificaven de "gran èxit", en haver-se venut més de 7.000 llibres en la quinzena de casetes instal·lades. Més d'un centenar d'autors, la majoria locals, van poder entaular conversa amb els lectors.

També et pot interessar

stats