La Diputació de València declara el 2024 com a any Estellés pel centenari del naixement del poeta

Es reeditaran obres esgotades per a escoles i biblioteques públiques, i es farà un cicle de recitals dels seus poemes, entre altres activitats

Vicent Andrés Estellés en una imatge d'autor
Vicent Andrés Estellés en una imatge d'autor / À Punt NTC

La Diputació de València ha declarat 2024 l'any Estellés per a commemorar el centenari del naixement del poeta de Burjassot Vicent Andrés Estellés. Tots els grups polítics, a excepció de Vox, han defensat la importància de la seua obra per a la cultura valenciana i l'oportunitat que suposa aquest aniversari per a promocionar-la.

Algunes de les activitats que es duran a terme per a commemorar aquesta efemèride són l’edició d’un llibre de partitures d'obres polifòniques utilitzant les lletres del poeta, que a més es gravaran per a la seua difusió multiplataforma. Així mateix, la Diputació ha organitzat juntament amb Paco Valldecabres, director de l'Orfeó Universitari de València, un cicle itinerant de recitals emprant les poesies d’Estellés.

També es procedirà a la reedició dels volums d'Estellés publicats per la Institució Alfons el Magnànim, que estan esgotats, per a enviar-los a col·legis i biblioteques dels municipis valencians.

Les activitats organitzades per la Diputació de València s’afegiran a les que duga a terme el projecte Estellés als pobles, que ha començat a caminar a Burjassot. Quaranta ajuntaments de la Comunitat Valenciana i tres universitats públiques participen en aquest programa divulgatiu de l'obra del poeta. Dilluns passat la Casa de Cultura de Burjassot va ser l'escenari per a la presentació del projecte per a honrar “un dels poetes valencians més importants del segle XX i de la història de la poesia en valencià”, segons va indicar el consistori en un comunicat.

Consens polític per a la celebració 

Durant el ple ordinari celebrat aquest dimarts, on la corporació provincial ha aprovat una moció de Compromís esmenada pel PP, amb el vot contrari de Vox, el diputat de Cultura, Paco Teruel, ha destacat el “consens polític” aconseguit i ha explicat que la Diputació “fa mesos que treballa en aquest centenari tal com presentem la setmana passada”.

Afirma que “es tracta d’un reconeixement merescut” perquè Estellés és “un dels grans poetes europeus”, i ha recordat que la Generalitat ja el va declarar escriptor de l’any en 2012 i va ser “una iniciativa d'èxit per a fomentar la seua obra”.

Per al diputat de Compromís Pau Andrés reconéixer al poeta és acte de “justícia històrica i cultural”, ja que és un dels poetes valencians més importants des de Roig de Corella o Ausiàs March. Així mateix, el polític ha destacat la repercussió d’Estellés en la música valenciana. En la mateixa línia, el diputat del PSPV Roger Cerdà ha qualificat a Estellés com “un dels poetes més importants de la nostra terra” amb obres traduïdes a diversos idiomes, com ara el suec, l'alemany o el japonés.

Per contra, el diputat de Vox, Sergio Pastor, ha argumentat el seu vot en contra per la procedència de la moció: “Reconeixem l'obra d'Estellés, però no en mans de Compromís”.

Entre els premis que va rebre Estellés, els més importants van ser l'Ausiàs March de poesia (1966) per L'inventari clement de Gandia; el Lletra d’Or (1975) per Les pedres de l'àmfora; la Creu de Sant Jordi (1982); el Premi d'Honor de les Lletres Valencianes (1984); o la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles arts del Ministeri de Cultura (a títol pòstum).

També et pot interessar

stats