La guerra de 'Res de nou a l'oest' arrasa als Bafta

La cinta antibèl·lica alemanya s'emporta sis màscares daurades, mentre que Austin Butler i Cate Blanchett regnen en les categories grans de millor interpretació

Fotograma de la pel·lícula 'Res de nou a l'oest', amb el protagonista
Fotograma de la pel·lícula 'Res de nou a l'oest', amb el protagonista / Netflix

El llargmetratge Res de nou a l'oest, que retrata la crueltat de la Primera Guerra Mundial des de les trinxeres del conflicte, ha copat el palmarés dels premis Bafta, els més importants del sector cinematogràfic britànic —equivalents als Oscar nord-americans—. La cinta antibèl·lica, basada en la novel·la homònima del veterà de guerra Erich Maria Remarque, publicada el 1929, i adaptada ara al cinema per Netflix, s'ha convertit en la gran triomfadora de la nit després d'emportar-se set premis que atorga l'Acadèmia Britànica de les Arts Cinematogràfiques i de la Televisió, inclosos el de millor pel·lícula i director.

Dirigida per Edward Berger, Res de nou a l'oest mostra els horrors de la guerra des del punt de vista d'un jove soldat i es recrea en la soledat, l'inhumà i la barbàrie del conflicte. A banda del guardó més cobejat, que la consagra com la cinta guanyadora d'aquesta edició número 76 dels Bafta, també ha obtingut els premis a millor director, millor pel·lícula de parla no anglesa, millor guió adaptat, millor banda sonora, millor so i millor fotografia.

L'actual remake de la pel·li, que ja el 1930 va guanyar dos premis Oscar, pren la davantera en la carrera cap als guardons més prestigiosos del cinema després d'haver eixit en gran en els anàlegs britànics. Ha vençut els quatre rivals forts amb què competia, entre els quals s'inclouen la comèdia negra Almas en pena de Inisherin de Martin MacDonagh o l'aventura de ciència-ficció protagonitzada per Michelle Yeoh, Tot a la vegada a tot arreu, que encapçala les nominacions als Oscar i ha sigut la gran decepció de la nit: només ha convertit una de les deu nominacions que tenia en premi (millor edició). La pel·lícula antibèl·lica alemanya també ha batut el biopic Elvis i TÁR, el drama dirigit per Todd Field sobre una directora d'orquestra dèspota acusada d'assetjament sexual.

Edward Berger, director de 'Res de nou a l'oest', posa amb un dels premis
Edward Berger, director de 'Res de nou a l'oest', posa amb un dels premis / Henry Nichols (Reuters)

La gala ha encimbellat en segon pla Elvis, que s'ha emportat quatre màscares daurades. La sorpresa l'ha donada amb la de millor actor, categoria en què l'estatunidenc Austin Butler s'ha imposat als veterans Colin Farrell, que competia per Almas en pena de Inisherin, i Brendan Fraser, per La ballena. La pel·lícula autobiogràfica de la llegenda del rock estatunidenca, contada des dels ulls del seu agent, ha guanyat també en millor càsting i millor vestuari. Almas en pena de Inisherin, que també ha alçat quatre màscares en total, ha hagut de conformar-se amb els premis de millor interpretació als secundaris, Kerry Condon i Barry Keoghan, respectivament.

Per primera vegada des del 2016, els Bafta han eixit del clàssic Royal Albert Hall i s'han traslladat a la vora del Tàmesi, al formigó armat que suposa l'estructura del Royal Festival Hall, imponent per dins, però mancat de la màgia que desprén la icònica sala de concerts i teatre londinenca, que data de finals del segle XIX i pren el nom del príncep Albert, consort de la reina Victòria. La cerimònia, malgrat els intents de Richard E. Grant d'aportar humor i calidesa, s'ha mostrat més pesada que altres anys, amb unes actuacions musicals descafeïnades i amb un ritme destarotat que ha allargat l'acte fins a les tres hores.

L'estatunidenca Jamie Lee Curtis, nominada a millor actriu secundària, ha aportat un dels millors —i escassos— acudits de la nit en criticar la decisió de Netflix de prohibir compartir comptes. "Tots els membres de la indústria compartim el mateix. Ja sabeu la contrasenya", ha dit la intèrpret.

D'altra banda, Troy Kotsur, actor sord que va guanyar l'any passat el Bafta a millor secundari per CODA, ha comés un dels errors de la nit, que finalment ha quedat en anècdota, en anunciar el premi a millor actriu secundària per a Carey Mulligan, quan la guanyadora era Kerry Condon. Una errada de comunicació amb els intèrprets sembla haver sigut el causant de la confusió. També es pot llegir com un error el fet que l'organització no ha inclòs el cineasta espanyol Carlos Saura en el repàs als morts en els últims dotze mesos. Grant, entre llàgrimes, ha donat pas a un vídeo en el qual s'ometia Saura, però en què sí que apareixien Raquel Welch, James Caan, Jean-Luc Godard, Gina Lollobrigida i Ray Liotta, entre molts altres.

El record de la reina Isabel II ha planat igualment a la cerimònia. Helen Mirren, que l'encarnava en la pel·lícula de 2006 La reina, ha pronunciat un emotiu discurs, mentre el príncep Guillem i Kate Middleton ploraven als seients.

L'australiana Cate Blanchett ha aconseguit el Bafta a millor actriu principal per TÁR. Ha desbancat així la candidatura de la hispanocubana Ana de Armas pel seu paper de Marilyn Monroe a Blonde, que se n'ha anat finalment amb les mans buides. Pinotxo de Guillermo del Toro ha obtingut el guardó a millor pel·lícula animada i es perfila com a guanyadora als Oscars per a aquesta categoria, mentre que Argentina, 1985 de Santiago Mitre ha perdut en millor pel·lícula de parla no anglesa davant la imbatible Res de nou a l'oest.

Llista de guanyadors dels Bafta 2023

  • Millor pel·lícula: Res de nou a l'oest
  • Millor director: Edward Berger (Res de nou a l'oest)
  • Millor actor: Austin Butler (Elvis)
  • Millor actriu: Cate Blanchett (TÁR)
  • Millor actriu secundària: Kerry Condon (Almas en pena de Inisherin)
  • Millor actor secundari: Barry Keoghan (Almas en pena de Inisherin)
  • Millor pel·lícula de parla no anglesa: Res de nou a l'oest
  • Millor guió original: Almas en pena de Inisherin
  • Millor guió adaptat: Res de nou a l'oest
  • Millor pel·lícula animada: Pinotxo de Guillermo del Toro
  • Millor documental: Navalny
  • Millor càsting: Elvis
  • Millor fotografia: Res de nou a l'oest
  • Millor disseny de vestuari: Elvis
  • Millor edició: Tot a la vegada a tot arreu
  • Millor maquillatge: Elvis
  • Millor banda sonora: Res de nou a l'oest
  • Millor disseny de producció: Babylon
  • Millor so: Res de nou a l'oest
  • Millors efectes especials: Avatar: El sentit de l'aigua
  • Millor pel·lícula anglesa: Almas en pena de Inisherin
  • Millor debut d'un director, escriptor o productor britànic: Aftersun
  • Millor curt britànic d'animació: The Boy, the Mola, the Fox and the Horse
  • Millor curt britànic: An Irish Goodbye
  • Bafta honorífic: Sandy Powell
  • Millor actriu emergent: Emma Mackey

També et pot interessar

stats