Els tambors de Calanda donen l'adeu 'en gran' a Carlos Saura

Personalitats de la política, el cine i la música han envoltat la viuda i els set fills del cineasta a la capella ardent instal·lada a la seu de l'Acadèmia de Cine 

L'Acadèmia de Cine acull la capella ardent del cineasta Carlos Saura
L'Acadèmia de Cine acull la capella ardent del cineasta Carlos Saura / Javier Lizón (Efe)

Personalitats de la política, el cinema i la música, amics i ciutadans anònims han envoltat aquest dilluns la viuda i els set fills de Carlos Saura, mort divendres passat als 91 anys, a la capella ardent instal·lada a la seu de l'Acadèmia de Cine, que fa dos dies li va concedir el Goya d'Honor de manera pòstuma.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i els ministres de Cultura, Miquel Iceta, i Educació, Pilar Alegría; cineastes com Pedro Almodóvar, Jaime Chávarri i Manuel Gutiérrez Aragón; actors com Javier Cámara, Imanol Arias, Manuel Zarzo i Andrés Pajares, i cantants com Massiel i India Martínez han passat al llarg del dia per la capella ardent del cineasta aragonés.

S'ha obert passades les 12 del migdia i poc després han començat a sonar els tambors de Calanda, amb deu membres d'aquesta confraria a l'escenari, al costat del fèretre i la família en ple del director de Peppermint Frappé, pel·lícula per la qual va obtindre el seu segon Os de Plata del Festival de Berlín i on apareixien aquests tambors. L'escenografia es completava amb un bucle de fotos projectades en una pantalla gran, una cadira de director amb una flor roja, un barret que utilitzava i unes ulleres, així com una càmera de fotos que va fer ell mateix i l'escultura del Goya d'Honor.

El cineasta Pedro Almodóvar ha sigut el primer en acudir a la capella ardent
El cineasta Pedro Almodóvar ha sigut el primer en acudir a la capella ardent / Javier Lizon (Efe)

La viuda, l'actriu Eulàlia Ramon, ha assegurat que "s'ha fet en gran, com es mereixia" i treballant fins a l'últim moment. "No era el senyor seriós que semblava", ha afirmat, després d'agrair totes les mostres d'afecte que està rebent la família. "Se'n va anar d'una forma molt bonica, molt en pau, molt ell i lúcid fins al final [...] i, encara que estiguem molt tristos, volem celebrar la vida que ha tingut".

Un dels primers que ha arribat a la vetla ha sigut Pedro Almodóvar, que ha destacat de Saura que va ser "un grandíssim mestre" i que va saber "reinventar-se", endinsant-se en un gènere musical inexplorat fins llavors. També ha subratllat que es va iniciar com a cineasta en plena dictadura quan va filmar "diverses obres mestres".

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha dit que "si el cinema i la cultura representen l'ànima d'una societat, Carlos Saura, amb tot el seu treball i la seua obra, el que va fer va ser eixamplar-la i engrandir l'ànima del país". Per a Iceta, la seua mort en vespra de la gala dels Goya a Sevilla, on anava a rebre el Goya d'Honor, va propiciar "un comiat en gran, com mereixia", un director com ell que ha sigut "mestre de molts cineastes".

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el ministre de Cultura, Miquel Iceta, durant la visita a la capella ardent
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el ministre de Cultura, Miquel Iceta, durant la visita a la capella ardent / Moncloa/Fernando Calvo

A l'interior de la capella, de manera espontània India Martínez ha emocionat els presents cantant uns versos d'Al alba, de Luis Eduardo Aute, mentre sostenia les mans de la viuda, Eulàlia Ramon. També Jeanette li ha dedicat el seu clàssic ¿Por qué te vas?

Saura va conquistar al llarg de la seua trajectòria reconeixements internacionals com l'Os de Plata al millor director en el Festival Internacional de Cinema de Berlín, per La caza i per Peppermint Frappé, i el Gran Premi Especial del Jurat en el Festival de Canes per La prima Angélica. El Consell de Ministres li concedirà dimarts la Gran Creu de l'Orde Civil d'Alfons X el Savi per "la indiscutible contribució a la cultura i l'art espanyols" i per ser "un dels grans artistes essencials de la història d'Espanya".

També et pot interessar

stats